Afbeelding

Onthulling muurschildering Vrij Vreugde op 5 mei

MIDDELHARNIS - De bijna 77 jaar oude muurschildering Vrij Vreugde is behouden, in een vitrinekast geplaatst en verhuisd naar de Westhavendijk in Middelharnis. Daar onthullen wethouder Markwat en leerlingen van de J.C. van Gentschool, de Bosseschool en de Groen van Prinstererschool op donderdag 5 mei dit vredessymbool.

Vrij Vreugde, zo goed als zeker gemaakt door Siep van Eck (1901-1967), is in de zomer van 1945 aangebracht in de garage van het Meijer Theater in Middelharnis. Dit met het oog op de viering van de eerste Koninginnedag, na de bevrijding. In de garage van het Meijer Theater was een buurtfeest op poten gezet voor de bewoners van de Vissersdijk, de Visserstraat en het Vingerling. Om te vieren dat Nederland weer vrij was, waren er naast de Vrij Vreugde-heraut ook andere schilderingen aangebracht, zoals oranje vlaggetjes.

Wonen op Flakkee, de projectontwikkelaar die van het Meijer Theater een appartementencomplex maakte, liet de muurschildering uit de muur zagen. Het 1,5 bij 2,5 meter grote schilderstuk, waar veel mensen herinneringen aan hebben, is vervolgens door inspanningen van onder andere de Stichting Juunrenne, in een vitrinekast geplaatst.

De onthulling van Vrij Vreugde had op 5 mei 2020 moeten plaatsvinden, maar dat kon niet doorgaan vanwege corona. Een volgende poging – op 31 augustus 2020, precies 75 jaar na het buurtfeest waarvoor de muurschildering is gemaakt – strandde om dezelfde reden.

Op Bevrijdingsdag 2022 kan de onthulling wel doorgaan. De aanvang is 14.15 uur. De nieuwe locatie van Vrij Vreugde is bij het voormalige Stoombootsplein aan de Westhavendijk, vlak bij de Wilhelminabrug.