Beeld: Huisartsenpraktijk Joost van de Putte
Beeld: Huisartsenpraktijk Joost van de Putte

De dokter is geen stortplaats

Algemeen

Of huisarts zijn een zwaar vak is? Ik vond dat altijd nogal meevallen. Ik maak graag praatjes, ik hou ervan iets te kunnen betekenen voor mensen, ik vind de biologie en de scheikunde van het lichaam eindeloos fascinerend en lichamelijk is het geen topsport. Maar helaas heeft het vak van huisarts tegenwoordig steeds minder met het behandelen en voorkomen van ziektes te maken en steeds meer met gedoe. Spreekuren en visites, dat doe we er een beetje bij tegenwoordig. U heeft dat niet door, maar het spreekuur is een steeds kleiner deel van ons werk. De rest is Het Gedoe. En Het Gedoe groeit ons boven het hoofd.

Joost van de Putte, huisarts te Stad aan ‘t Haringvliet

Ja, wat bedoel ik met Het Gedoe. Nog niet eens zozeer door de eindeloze stroom briefjes die we moeten tekenen, de belachelijk grote financiële administratie, de hoeveelheid post die elke dag digitaal de praktijk overstroomt. De briefjes, de briefjes. Heeft u steunkousen nodig, dan is de huisarts niet alleen verantwoordelijk voor de diagnose, maar ook voor het briefje voor de steunkousenwinkel en ook voor het briefje voor de verpleegkundige die ze aan komt trekken. Maar dat is alleen hinderlijk, dat geeft geen stress. Het is vooral de verantwoordelijkheid voor dingen waar we geen controle over hebben. Ik voel me op sommige dagen een soort stortplaats voor eenzame verantwoordelijkheden. Bij elk maatschappelijk probleem in Nederland is er wel iemand die op televisie roept dat de huisartsen er meer aandacht aan zouden moeten besteden. Lost de overheid het niet op, leg het bij de huisarts. Wachtlijsten in de jeugdzorg en de GGZ? De huisarts!

70% van de huisartsen in Nederland heeft klachten van overspannenheid. Dat komt niet door het praten met de mensen en het wandelen van de spreekkamer naar de wachtkamer. Dat komt door Het Gedoe. Op dit eiland zitten we te springen om huisartsen. Bijna alle praktijken snakken naar meer collega’s. Maar die collega’s zijn er niet, die kijken wel mooi uit. Die zien Het Gedoe ook en die hebben geen zin in Het Gedoe. Geef ze eens ongelijk. Het gevolg is wel dat de huisartsen op dit eiland het veel drukker hebben dan misschien verantwoord is. En dat ligt dus niet aan u. Maar u kunt wel een beetje helpen. Is uw huisarts kortaf of heeft hij pas over een poosje tijd voor u, wordt dan niet boos. Ook hij zou liever spreekuur doen dan zich met Het Gedoe bezighouden.