Afbeelding

Reddingbootdag - “Onze donateurs zijn onze redders op het vaste land”

Algemeen

OUDDORP / STELLENDAM – De KNRM-stations in Ouddorp en Stellendam, organiseerden afgelopen zaterdag de Reddingbootdag in en rond de Stellendamse buitenhaven en op de Grevelingen bij de Ouddorpse haven. Woordvoerder John Brökling, zijn schippers en leden van de actieve vrijwilligersteams spraken van een succesvol evenement met ruime belangstelling. Niet verwonderlijk want wie wil er nu niet meevaren met één van de vier KNRM - reddingboten, kennismaken met het intensieve vrijwilligerswerk en naast een lekker hapje en drankje alle informatie krijgen op vragen over het moderne materieel. Tussen de 400 en 500 belangstellenden hadden er een dagje voor uitgetrokken.

Door Jaap Ruizeveld

In Stellendam werden vaartochten (rond 20 minuten) aangeboden met de good-old Koningin Juliana en de moderne Antoinette Valerie Struis. Veiligheid voor alles, dus droegen de deelnemers een reddingsvest en luisterden naar een toelichting van de bemanning. Het reddingsteam in Stellendam telt naast schipper Eric Rodehuis en zijn assistenten, rond de 23 vrijwilligers. John Brökling is trots op de crew in de beide dorpen. “Ga maar na. Als vrijwilliger ben je 24/7 betrokken zonder in feite in dienst te zijn. Je moet altijd klaar staan. En als je dat als hulpverlener opbrengt, zonder ooit een wanklank, dan is dat top. Dat is gelukkig ook zo bij andere vrijwilligersorganisaties. Wij krijgen geen subsidie en prijzen onze donateurs voor hun steun. Zij zijn in feite onze redders op het vaste land”, zegt Brökling.

Nieuwe tractor
Op en bij het drijvende KNRM-boothuis bij de Ouddorpse haven aan het Grevelingenmeer, was het de hele dag een drukte van belang. De Brandweer gaf een demonstratie en naast de vaartochten (met de Griend en de Baron van Lynden vanuit het boothuis) kon men het uitgestalde KNRM-materieel bekijken; een transportvoertuig en een supermoderne tractor. Dit voertuig wordt ingezet als de reddingboot Baron van Lynden snel richting Noorderstrand moet worden gereden, om vandaar op de Noordzee in actie te kunnen komen. Schipper Coen v.d. Linde in Ouddorp en zijn bemanning, zijn supersnel inzetbaar. De regel is binnen 10 minuten varen na het oproepsignaal. Vaak gaat het nog sneller. Met drie of vier man gaat het team aan de slag, afhankelijk van de locatie; op de Noordzee of het Grevelingenmeer.

Indrukwekkende cijfers
John Brökling wijst op de cijfers: De KNRM-stations op Goeree-Overflakkee hebben afgelopen jaar (2021) in totaal 335 mensen gered. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de beide KNRM-stations Ouddorp en Stellendam. Het gaat dan over acties op het Grevelingenmeer en Haringvliet (binnen) en Noordzee (buiten) het gebied Brouwersdam tot aan Renesse (buiten). Dat de KNRM op de wateren rond ons eiland keihard nodig is, blijkt uit het feit dat de stations Ouddorp en Stellendam samen bijna 10 procent van de landelijke jaarcijfers invullen. KNRM Ouddorp kwam vorig jaar 127 keer in actie, waarbij 204 personen en negen dieren in veiligheid konden worden gebracht. Station Stellendam verrichtte 77 acties, met als resultaat 131 mensen geredde personen en drie dieren. Een aantal acties moest worden uitgevoerd in stormachtige omstandigheden. De reddingsboten van Stellendam en Ouddorp waren respectievelijk 13 en 40 keer in touw bij windkracht 6 Beaufort en hoger.

Surfers in nood
Wind- en kitesurfers in nood te hulp schieten is een van de belangrijke onderdelen van het KNRM-werk. Dat gebeurde vorig jaar 50 keer, het leeuwendeel daarvan (37) werd uitgevoerd door station Ouddorp. Ook zeiljachten en kajuitboten zijn regelmatig onderwerp van een reddingsactie, daarvoor moesten de eilandelijke KNRM-vrijwilligers 102 keer uitrukken. Ouddorp 55 keer en Stellendam 47 keer. Ook enkele medische evacuaties en zoekacties ontbraken in 2021 niet op de lijst.