Leerlingen van de PrO-klassen van CSG Prins Maurits ruimen het zwerfafval op in de omgeving van hun school en het gemeentehuis. (Foto: Lily Venema)
Leerlingen van de PrO-klassen van CSG Prins Maurits ruimen het zwerfafval op in de omgeving van hun school en het gemeentehuis. (Foto: Lily Venema)

Deel van Middelharnis voorlopig wat schoner na opruimactie PrO-klassen

Algemeen

MIDDELHARNIS - In opdracht van de Regionale Afvalstoffendienst (RAD HW B.V.) zijn vier PrO-klassen van CSG Prins Maurits in Middelharnis aan de slag gegaan met het onderwerp (zwerf)afval. 

Namens de Stichting Milieu Dichterbij gaf gastdocent Lily Venema op 4 en 11 april les aan leerlingen die praktijkonderwijs (PrO) volgen op CSG Prins Maurits. Ze besprak de oorzaken van zwerfafval, legde uit wat ‘plastic soep’ is en wat de gevolgen zijn voor de natuur, mensen en dieren. “Eén leerling vertelde met veel bravoure dat hij zelf ook wel eens wat op straat gooide”, vertelt Venema. Een vast onderdeel van de gastles is, dat de leerlingen de buurt rondom de school en het gemeentehuis zwerfafvalvrij maken met behulp van grijpstokken. “De leerlingen die op 11 april les kregen, hadden geluk. Het weer was toen veel beter dan de week ervoor. Er lag schrikbarend veel troep op straat en in de bosjes. Per klas haalden de leerlingen twee volle zakken zwerfafval op. De jongen die vertelde dat hij ook wel eens troep op straat gooide, hielp enthousiast mee met de schoonmaakactie. Nu hij gehoord had wat de gevolgen zijn voor de natuur, mensen en dieren, zei hij: ‘Ik gooi nooit meer afval op straat.’”

Door deze gastles zijn de kinderen zich bewust geworden van de rommel op straat. Na de opruimactie van de PrO-klassen is het gebied rond de school en het gemeentehuis in Middelharnis voorlopig weer een stukje schoner.