Afbeelding
Foto: Bjorn Mierop

Column - André Kastelein: geen “decibielen” in Goedereede

Algemeen

“Est mea vox grata, quia sum Maria vocate” (Mijn stem is welluidend, daarom ben ik Maria genaamd), staat op de grote luidklok die al sinds 1519 (!) in de Goereese toren hangt. De klok geeft de hele uren aan, heeft een kwartierslag, luidt bij begrafenissen en kerkgang en wordt tegenwoordig bij trouwerijen ook nog ondersteund door een klok uit 1647. Eeuwenlang al accentueren zij gezamenlijk het levensritme. 

Daarnaast is in de toren ook nog een van de grootste carillons van Nederland geplaatst. Elk kwartier wordt er automatisch een melodie over Goedereede uitgestrooid en op donderdag en zaterdag spelen de enthousiaste stadsbeiaardiers.

Waar we nu in Goedereede bevreesd voor zijn, is dat de klager uit Dirksland (daar moet nu het klokgeluid gedempt worden) en Melissant (daar mag de klok om 8:00, 12:00 en 20:00 uur niet meer slaan), wellicht ooit verhuist naar Goedereede. Ik ontraad dat hem/haar. Wij zijn namelijk gehecht aan die welluidende stem.

Op Bekaf staat Keetje van Bekaf klaar met haar pekemmer, bovendien staan er bij de stadsentree twee kanonnen. Inwoners van Goedereede zijn ook creatief in het verzinnen van bijnamen. Voordat je het weet, word je ‘decibiel’ genoemd. 

Het probleem van Dirksland en Melissant kan volgens mij door de gemeente op eenvoudige wijze worden opgelost: geef de klager oordopjes die hij/zij om het kwartier (na bijvoorbeeld een kort wekkersignaal) in kan brengen. Die schijnen nu bij het Kruidvat in de aanbieding te zijn.