Beeld: Bjorn Mierop
Beeld: Bjorn Mierop Foto:

Adrianusjaar van start

Vervolg van voorpagina

Adrianus VI, geboren in Utrecht, is tot nog toe de enige paus die afkomstig was uit wat nu Nederland is. Zijn pausschap begon op 9 januari 1522. Precies vijfhonderd jaar later ging het Adrianusjaar van start.

Tijdens de eerste manifestatie (een excursie) daarvan, kwam een gevarieerd gezelschap per bus naar Goeree-Overflakkee. In Goedereede was Adrianus namelijk pastoor, zij het extra locum, wat betekent dat hij er niet woonde.
Wat het gezelschap bindt is dat de leden stuk voor stuk geboeid zijn door Adrianus VI, zoals pastoor Ad van der Helm zei. “Wij trekken anderhalf jaar met Adrianus op.”

In de Toren van Goedereede sprak burgemeester Ada Grootenboer de bezoekers toe. Ze zei dat het niet meer dan logisch is dat iedereen die meer wil weten over paus Adrianus naar Goedereede komt. Ze memoreerde dat het stadje al eerder een standbeeld van de paus had dan zijn geboortestad Utrecht. Ook zei de burgemeester, die Goedereede stevig promootte, ervan uit te gaan dat Adrianus’ Goereese ervaringen een rol speelden tijdens de korte periode dat hij de kerk leidde.

Voor-reformatorische beweging

Namens de Stichting Goereese Gemeenschap vertelde André Kastelein het een ander over Adrianus en Goedereede. Hij had illustratieve stukken uit het Streekarchief Goeree-Overflakkee opgediept, waaronder een authentieke brief van Adrianus. Daarin maant hij het stadsbestuur om op te treden tegen een bewoner die de spot drijft met de heilige mis én een ander die had verklaard dat de getijdegebeden geen enkel nut hebben.
“Je ziet een voor-reformatorische beweging ontstaan”, aldus Kastelein. “Dit gebied heeft zich later ontwikkeld tot een van de meest orthodoxe streken van Nederland. Maar dat neemt niet weg dat hier in 2012 een beeld van Adrianus is geplaatst.”

Rondje Flakkee

Na de ontvangst in de Toren en de fotosessies bij Adrianus’ beeld, toog het gezelschap naar De Gouden Leeuw. Niet alleen om koffie te drinken, maar ook om de pausenkamer aldaar te bekijken. Een bezoek aan de kerk, die in de jaren van Adrianus’ pastoorschap veel groter was en meerdere altaren en orgels telde, en een korte wandeling door Goedereede maakten dit onderdeel van de excursie compleet.
’s Middags stond nog een bezoek aan de dorpskerk van Dirksland op het programma. Hier kreeg men onder meer de wandschildering van Christophorus te zien, die wellicht gemaakt zou kunnen zijn door Adrianus’ tijd- en stadsgenoot Jan van Scorel.