April doet wat hij wil

De afgelopen maand hebben we een groot aantal verschillende weersomstandigheden voorbij zien komen, zoals warme en koude temperaturen en de daarbij horende weersveranderingen, want april doet wat hij wil. Zoals u misschien al eerder bij mij heeft gelezen, zijn de veranderingen in het weer af te lezen bij de leerlingen op school of bij onze zoon thuis. Storm zorgt voor onrust en prachtig weer vaak voor rustiger vaarwater.

April zorgt binnen ons gezin ook voor verandering in stemming en gedrag door alle bijzondere dagen die voorbij komen deze maand. Dit komt doordat Sems verjaardag in deze maand valt, maar ook alle feestdagen. Dit alles zorgt voor veel onrust, zowel van fijne indrukken en prikkels als van het onderbreken van de wekelijkse routine.

Afgelopen week was er onrust door Sems aankomende verjaardag. Deze was extra speciaal, omdat Sem 16 werd en na twee jaar eindelijk zijn verjaardag weer kon vieren met familie en vrienden. De reis ernaartoe is altijd prikkelvol, de dag zelf is genieten en de dag erna is een dag van verwerken. Zo gaat het al jaren.

Deze verjaardag was anders dan voorgaande verjaardagen voor ons als ouders. Zestien is toch een mijlpaal en een bijzonder getal. Al jaren zijn wij met Sems toekomstplannen bezig. Met een heleboel emotie, maar ook met een nuchtere blik weten wij wat ons te wachten staat met betrekking tot de zorg voor Sem. In ons hoofd hebben wij altijd de leeftijd 16 als een denkbeeldige zorggrens gezien. En nu zie ik u denken 'zorggrens'? Niemand kan in de toekomst kijken, maar met een zorgintensief kind moet je wel een soort planning hebben. Sem heeft veel zorg nodig en rond je 16de kom je ook in de pubertijd. Die twee dingen tezamen zorgen soms voor behoorlijke te verwachten uitdagingen. Voorafgaand aan deze leeftijd hebben we dit getal gezien als de leeftijd waarop Sems buitenshuis zal gaan wonen. Gelukkig is dit nu nog niet het geval, maar toch zorgde het deze verjaardag voor een stukje extra lading.

Wat de toekomst ons gaat brengen weten we niet, maar op dit moment hebben we weer een fijne en memorabele verjaardag achter de rug en kijken we uit naar de volgende.