Auteur Jeroen Windmeijer bij de signeersessie bij Bruna Ouddorp, rechts Peter van de Langkruis (Foto: Jaap Ruizeveld).
Auteur Jeroen Windmeijer bij de signeersessie bij Bruna Ouddorp, rechts Peter van de Langkruis (Foto: Jaap Ruizeveld).

Signeersessie Jeroen Windmeijer scoort goed bij Bruna Ouddorp

Algemeen

OUDDORP - Het is niet de eerste keer dat een bekende auteur voor een signeersessie of toelichting op zijn of haar oeuvre ons eiland bezoekt. Zo kwam bijvoorbeeld Jan Brokken bij de presentatie van zijn boek ‘Stedevaart’ naar Middelharnis, voor een zoektocht naar de oorspronkelijke locatie van ‘Het laantje van Hobbema’. Afgelopen zaterdagmorgen, bij het begin van de jaarlijkse boekenweek, was Peter van de Langkruis van Bruna Ouddorp gastheer voor een signeersessie van Jeroen Windmeijer voor zijn boek De stenen goden. Een groot aantal belangstellenden maakte van deze gelegenheid gebruik.

Door Jaap Ruizeveld

Bij zijn rondreis langs tientallen boekwinkels in het land was zijn bezoek afgelopen weekeind aan het eiland, gericht op Ouddorp, niet verwonderlijk. Immers, zijn literaire thriller vermeldt de vondst van een kleine moai in Ouddorp. Een dorpsbewoner die in de zeventiger jaren van de vorige eeuw in zijn achtertuin een sleuf groef en toen op een 25 centimeter grote steen, een beeldje stootte. Nog steeds een raadsel hoe dat beeldje, geliëerd aan de mysterieuze beelden (moai) die op Paaseiland al vele honderden jaren tot de verbeelding spreken, in de Ouddorpse grond terecht is gekomen. Voor fictieschrijver Jeroen Windmeijer geen probleem om zijn eigen verhaal te koppelen aan informatie, verkregen uit gedegen cultuureel-antropologisch onderzoek dat op Paaseiland is uitgevoerd.

Spannend en avontuurlijk
Het boek De stenen goden is het derde deel in zijn Zuid-Amerikaanse reeks, maar kan prima apart gelezen worden. Het verhaal speelt zich af in Zuidwest Nederland, van Ouddorp tot Middelburg en op Paaseiland. Een spannend en avontuurlijk verhaal, beeldend vertolkt, tegen een historische achtergrond. Jeroen Windmeijer (53), opgegroeid in Pijnacker, was maatschappij- en godsdienstleraar en produceerde meerdere boeken met religieuze thema’s. Hij studeerde culturele antropologie, met als specialisatie Latijns-Amerika. Voor zijn afstudeeronderzoek woonde hij vele maanden in een indiaans dorpje op de Boliviaanse hoogvlakte bij het Titicacameer. Uiteindelijk promoveerde hij op een onderzoek naar de Otavalos, een indiaanse bevolkingsgroep in de hooglanden van Noord-Ecuador. Na een periode waarin hij als reisleider optrad, ging hij opnieuw studeren aan de Universiteit Leiden; nu Wereldgodsdiensten. Sinds 2019 is hij voltijds schrijver, scoorde vele bestsellers en staat onder contract bij uitgever HarperCollins Holland.

Kracht van verhaal
In een toelichting op zijn succes gaf de schrijver al eerder aan: “In het algemeen gaat het bij mij om de kracht van verhalen. Om de boodschap die in een verhaal zit, de laag erónder. Iets hoeft ook helemaal niet waargebeurd te zijn om wáár te zijn. Blijkbaar heb je dan toch iets in het verhaal herkend dat je aansprak, dat jou iets waardevols vertelde over het leven. Zo laat ik in mijn boeken ook zien dat zelfs bewijsbaar verzonnen verhalen toch een grote zeggingskracht kunnen hebben”, stelt Windmeijer.

Komende vrijdag is een recensie van ‘De Stenen goden’ te lezen in Eilanden-Nieuws.