Afbeelding

Klaar voor het Europees Kampioenschap Twirl

Algemeen

OUDE-TONGE - Morgen (woensdag) vertrekken Cynthia Broeders en Emma van Otzel vanuit Oude-Tonge naar Sélestat in Frankrijk om mee te doen aan het Europees Kampioenschap Twirl. Het is niet de eerste keer dat ze op een EK staan. Eerder deden ze al mee met het team van The Rainbows uit Roosendaal. Nu gaan ze echter voor de persoonlijke titel en dat is toch een stuk spannender. De deelname komt niet uit de lucht vallen, de afgelopen twee jaar hebben ze keihard getraind om zich te plaatsen en voor te bereiden.

Door Mirjam Terhoeve

Cynthia en Emma twirlen al sinds hun zesde jaar en zijn begonnen bij Vivace in Oude-Tonge. Met deze vereniging stonden ze diverse keren op het Nederlands Kampioenschap en wonnen ze verschillende prijzen, zowel met het team als solo. In 2015 stapten ze beiden over naar The Rainbows, een vereniging die in de hoogste klasse acteert. Dat leverde verschillende deelnames op aan Europese en zelfs Wereldkampioenschappen. Een aantal jaren geleden wonnen ze met het team zelfs de wereldtitel in Noorwegen. Voor dit EK plaatsten ze zich met het team, maar ook voor de solowedstrijden en gaan ze voor een persoonlijke titel.

“Elk land mag per onderdeel en per leeftijdscategorie drie deelnemers insturen”, legt Cynthia uit. “Tijdens de voorrondes heb ik me geplaatst voor zowel het onderdeel ‘2-baton’ ( een uitvoering met twee batons) en ook voor het onderdeel dancetwirl. Bij het eerste onderdeel hoort standaardmuziek en zitten verplichte handelingen die je moet uitvoeren, zoals hoog en laag gooien, maar ook spins en rolls langs het lichaam, nek en hoofd. Bij dancetwirl is de uitvoering vrijblijvender en mag je zelf de muziek kiezen. Alle routines worden gemaakt door de instructrices van onze club, maar dat gebeurt wel in overleg.”

Emma doet mee aan het onderdeel 1-baton, wat dezelfde regels heeft als de 2-baton. “Daarnaast ben ik reserve voor de dancetwirl”, voegt ze eraan toe. “Dus als er iemand van Nederland uitvalt, mag ik alsnog meedoen. Dat betekent dus wel dat ik me ook daarop moet voorbereiden. En dat doen we ook. We trainen sowieso twee keer in de week in Roosendaal, maar regelmatig huren we zelf nog een zaal om extra te oefenen. En we hebben allebei ook een achtertuin, waarin we regelmatig wat oefeningen doen. Al twee jaar lang zijn we ons hierop aan het voorbereiden. En dat voor enkele minuten op de vloer. De uitvoering van 1-baton duurt 1 minuut, die van 2-baton 1,45 minuten en de dancetwirl 2,5 minuten. Maar we streven naar perfectie en we doen het enorm graag.”

Over de vraag of meedoen belangrijker is dan winnen, moeten ze even nadenken. “Natuurlijk is het geweldig dat we ons geplaatst hebben en daar zouden we eigenlijk al heel blij mee moeten zijn, maar diep in ons hart willen we liefst toch een prijs binnenhalen.”

Cynthia en Emma raden alle kinderen tot slot aan om deze sport ook eens te proberen. “Het is ontzettend leuk om te doen”, zegt Cynthia, die ook nog instructrice is bij Vivace. “Zoals je ziet, kan je ook via Vivace heel hoog komen. Kom dus gerust eens kijken op dinsdagavond in De Staver.”