Afbeelding

"We wilden heel graag wat voor ze doen"

Er is door leerlingen van scholen een heel aantal acties georganiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hieronder een overzicht.

De leerlingen van ZML De Ark uit Middelharnis hebben een flessenactie gehouden. Dit leverde het mooie bedrag van 250 euro op. Afgelopen week werd de cheque symbolisch overhandigd. Het geld is bedoeld voor de groentetuintjes die de vrouwen van het minidorp willen aanleggen.

De Nobelaer Oude-Tonge

De leerlingen van de Nobelaer hielden een markt op het schoolplein, waar ze allemaal hun zelfgemaakte lekkernijen konden verkopen. Het idee kwam van de kinderen van de kinder-MR. Sanne, Sophie, Jan, Jesse, Sanne en Hassan wilden graag wat doen voor de kinderen in de Langeweg, waarvan er inmiddels zeven op hun school zitten. “We hebben bij het jeugdjournaal gezien wat er aan de hand is in Oekraïne en vinden dat heel erg voor die mensen en ook voor de kinderen”, laten ze weten. “Dus we wilden heel graag wat voor ze doen. Zo bedachten we dat iedereen wat ging bakken of koken om dat te verkopen op de schoolmarkt. Van het geld wilden we wat leuks kopen voor de kinderen. Om veel klanten te trekken hebben we flyers rondgebracht in het dorp en dat heeft goed geholpen. We hebben heel veel verkocht. Soep, koekjes, cake, pannenkoeken, eieren. Er was van alles wat. Ook de kapper en de dansschool wilden meewerken. Zij hielden een veiling voor een knipbeurt en er was een grabbelton voor een dansles. Ook die opbrengst was voor het goede doel.” Op de vraag of ze al goed contact hebben met de ‘nieuwe leerlingen’ is het antwoord positief. “Dat gaat heel goed hoor. Meestal gebruiken we een app of Google Translate om met ze te praten. Het is best een moeilijke taal en ze hebben rare letters. Het lijkt wel Chinees.”

Trampoline

Uiteindelijk leverde de markt maar liefst 2.145 euro op. Daarvan werd een prachtige trampoline gekocht en die is inmiddels al geplaatst en in gebruik genomen in het minidorp. Van de rest van het geld werden leuke rugtassen, drinkbekers en broodtrommeltjes gekocht voor de kinderen, die op de Nobelaer zitten. Afgelopen donderdagochtend werden deze, in het bijzijn van de moeders, door de kinder-MR overhandigd aan de Oekraïense kinderen. Directeur John Damen is trots op zijn leerlingen: “Ze hebben de kinderen heel goed ontvangen hier op school en zijn heel betrokken. Daarvoor verdienen ze allemaal een heel groot compliment.”

Oranje-Nassauschool Nieuwe-Tonge

Ook op de Oranje-Nassauschool in Nieuwe-Tonge hebben de kinderen zich enorm ingezet. Toen ze van een aantal moeders hoorden over de chalets in de Langeweg, besloten ze in actie te komen. Celia, Lieke, Anna en Jens van de leerlingenraad vertellen erover: “We hebben de afgelopen twee weken verschillende acties gehouden. We zijn langs de deuren in het dorp geweest om geld op te halen. We hadden daarvoor een actiekaart gemaakt met symbolen, waarop de mensen konden zien wat ze voor welk bedrag konden schenken. Dus als iemand bijvoorbeeld een euro wilde geven, dan gaven ze symbolisch een tube tandpasta of een fles handzeep. Ook stond er in iedere groep een grote doos, waarin je spulletjes kon doen, waarvan je zelf dacht dat de mensen dat zouden kunnen gebruiken. Op de dozen zelf hebben we tips en ideetjes geschreven, die ze hier in de buurt kunnen gaan doen. Verder waren er kinderen, die armbandjes of cupcakes gingen verkopen en er werden lege flessen ingezameld. Aan de vrijwilligers is gevraagd welke spullen er het meest nodig zijn en het antwoord was, fietsen voor de kinderen die in Middelharnis naar de middelbare school gaan. En dus hebben we het opgehaalde geld daarvoor gebruikt.”

Hoewel er geen kinderen uit Oekraïne op school zitten, is er toch regelmatig contact. Lieke vertelt dat ze samen met haar moeder heeft geholpen om de chalets schoon te maken en dat ze er af en toe naar toe fietst om met de kinderen te spelen. Ook de andere kinderen geven aan dat ze dat af en toe doen. Directeur Ankie van Wageningen vult aan, dat er in alle groepen gesproken is over de oorlog, maar ook dat ze hebben gebeden voor de mensen daar en voor vrede.

Enorme opbrengst

Dondermiddag waren de middelbare scholieren en hun ouders uitgenodigd op het schoolplein om de fietsen en de dozen in ontvangst te nemen. Mevrouw Van der Sluis van de activiteitencommissie sprak de gasten toe. Ze vertelde dat het zeer verrassend was wat de kinderen in de onderbouw en in de bovenbouw in de dozen hadden gestopt. “Leuk om te zien dat ze anders denken over wat er nodig is. Waar het om gaat is dat we willen helpen. God is immers overal en helpt mensen in nood. We blijven bidden voor u en voor de mensen die nog in Oekraïne zijn. Voor ieder gezin is er een bijbel en een kinderbijbel. Uiteraard in het Oekraïens.” Daarna werd het opgehaalde bedrag bekend gemaakt. Een prachtige opbrengst van maar liefst 4.955,15 euro. Dat was een applaus waard.

Na het overhandigen van alle cadeaus zongen de kinderen het lied; ‘Wat de toekomst brengen moge’. Tot slot werd aan de gasten gevraagd of ze het Oekraïens volkslied wilden zingen. En daar werd gehoor aan gegeven. Het zorgde voor een zeer indrukwekkende afsluiting.

Wat de toekomst brengen moge
mij geleidt des Heren hand
moedig sla ik dus de ogen
naar het onbekende land
Leer mij volgen zonder vragen
Vader wat Gij doet is goed
Leer mij slechts het heden dragen
met een rustig, kalm gemoed

Afbeelding