Leerlingen van de Beroepscampus die bij de ondertekening aanwezig waren.
Leerlingen van de Beroepscampus die bij de ondertekening aanwezig waren.

Vier scholen onder één dak gaan aan de slag met duurzaamheid

Algemeen

SOMMELSDIJK – Energie besparen, iets creatiefs doen met afval, het schoolplein groener maken. Op school kun je op allerlei manieren aan de slag met duurzaamheid. Bijvoorbeeld via het wereldwijde programma Eco-Schools. Ook de Beroepscampus gaat ermee van start. Donderdagochtend 31 maart tekenden vier scholen, die daar onder één dak zijn gevestigd, een contract: RGO en Prins Maurits (vmbo) en Lentiz en Albeda (mbo).

Door Kees van Rixoort

Eco-Schools zijn er al vanaf 2004 op Goeree-Overflakkee. Vijf basisscholen hebben het programma omarmd: Albert Schweitzer en De Molenvliet in Stad aan ’t Haringvliet, De Achtsprong in Achthuizen, De Bosseschool in Middelharnis en Roxenisse in Melissant. Edudelta was ook een Eco-School. De vmbo-school wist, onder andere door duurzame projecten in samenwerking met basisscholen, zelfs een Groene Vlag te behalen. Dat is het internationale keurmerk voor duurzame scholen.

Edudelta is opgegaan in de RGO en pakt het Eco-Schools-programma nu weer op. Samen met de Prins Maurits, die met ingang van het nieuwe schooljaar vertegenwoordigd is op de Beroepscampus. Het noordelijk deel van het gebouw is dan klaar voor gebruik. De mbo-scholen Lentiz en Albeda, die eveneens lesgeven op de Beroepscampus, gaan ook aan als Eco-School van start.

Elkaar inspireren

“Bij Eco-Schools spelen leerlingen een belangrijke rol”, zei Marieke Schoenmaeckers, die Eco-Schools op Goeree-Overflakkee begeleidt. “We gaan samen met jullie aan de slag, zodat duurzaamheid gaat leven binnen de school.” Er komen twee Eco-Teams, een voor het vmbo en een voor het mbo, waarin leerlingen het programma concreet gaan invullen met duurzame acties en projecten. Schoenmaeckers: “Leuke projecten, want het gaat om enthousiasme en elkaar inspireren. Dan gaat het leven. Geweldig dat de Beroepscampus deze stap heeft gezet.”

Wethouder Tea Both, die namens de gemeente aanwezig was bij de ondertekening van het Eco-Schools-contract: “Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan op een goede manier omgaan met hun omgeving. Want die omgeving hebben we ontzettend hard nodig om te kunnen leven. Door Eco-Schools leer je meer over duurzaamheid en kun je er actief mee aan de slag. Het is goed als er op de basisschool al een beginnetje is gemaakt – een zaadje geplant – en dit op het voortgezet onderwijs en mbo een vervolg krijgt. Dat past bij de doorlopende leerlijnen.”

De wethouder zag ook mogelijkheden voor een link met de bedrijven, die straks in de Beroepscampus-Noord een plaats krijgen. “En het is ook goed om dit breed uit te dragen, thuis, op de sportvereniging… Vandaag ondertekenen we een contract omdat we, ook als gemeente, de komende jaren serieus met duurzaamheid aan de slag willen gaan.” De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunt de eilandelijke Eco-Schools.

Leren keuzes maken

De scholen zien veel in het programma. Albert van Heinsberg, lid van het college van bestuur van de Prins Maurits: “Zo leren kinderen dat ze goed voor de aarde moeten zorgen. Ze leren keuzes te maken en te zien wat het effect is. Het is goed om daar jong mee te beginnen.”

Connie Teeuwen, docent van Albeda, vertelt dat Eco-Schools vorm krijgt door binnen de verschillende profielen elementen als duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op te nemen in de kwalificatiedossiers. Het studentenpanel, een onderdeel van de studentenraad, gaat zich ook met het Eco-Schools-programma bezighouden. Bovendien krijgt het een plek in de lessen burgerschap die de leerlingen van Albeda krijgen.

“In onze opleiding pedagogisch medewerker en onderwijsassistent”, vervolgt Teeuwen, “besteden we aandacht aan duurzaamheid, zodat de studenten op de scholen en in de kinderopvang kunnen werken aan een milieuvriendelijke houding en bewustwording bij de kinderen. Gedragsverandering is het allerbelangrijkste om verder te komen met onze wereld.”