Afbeelding
Foto: Andrew Spring

Surf Project voor kinderen met ADHD, autisme en downsyndroom

Algemeen

Ouddorp – Non profitorganisatie het Surf Project laat kinderen met ADHD, autisme en downsyndroom (8-18 jaar) onder professionele begeleiding kennismaken met het golfsurfen. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling en versterkt het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden. In Ouddorp gaat in mei het zevende seizoen van start bij Surfschool SurfKaravaan Ouddorp. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.surfproject.nl.


Vijf zaterdagen gaan de deelnemers het water in om te leren golfsurfen. Het project wordt vrijwillig gerund door professionals. Alle deelnemers krijgen les van gediplomeerde surfinstructeurs en worden in het water begeleid door getrainde vrijwilligers. Veel van deze enthousiaste begeleiders werken in de zorg en/of zijn gepassioneerde surfers.

Positief effect
Het Surf Project doet al sinds 2016, in samenwerking met GGZ Noord-Holland-Noord, onderzoek naar het effect van surfen op deze kinderen. De uitkomsten van dit wetenschappelijke onderzoek zijn in 2020 gepubliceerd in een Amerikaans tijdschrift. Surfen versterkt het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden. De zee heeft een rustgevende werking op de deelnemers en het surfen zorgt voor plezier en vrijheid. Iedereen is gelijk in het water en alleen de golven zijn op dat moment belangrijk. Doordat de aandacht bij het moment is, vergeten de kinderen even al hun zorgen. Ouders zijn positief verrast over de groei die de kinderen doormaken tijdens deze dagen en merken op dat de lessen hun uitwerking hebben in het dagelijks leven. Normaal gesproken komen kinderen met ADHD, autisme en downsyndroom niet snel in contact met golfsurfen, omdat de sport professionele leiding vereist. Het Surf Project maakt dit mogelijk in een positieve, gestructureerde omgeving met individuele begeleiding.

Veiligheid
Veiligheid is cruciaal bij deze kwetsbare doelgroep. De deelnemers worden altijd één-op-één begeleid in het water. Alle begeleiders en organisatoren zijn in het bezit van een verklaring omtrent gedrag. Ouders helpen de kinderen zelf met omkleden. Er zijn voldoende lifesavers, lifeguards en mensen met een EHBO diploma aanwezig tijdens de lessen.

Deelnemen
Het Surf Project staat open voor kinderen uit alle lagen van de bevolking, ongeacht achtergrond of afkomst. Voordat de lessen beginnen, vindt er een zorgvuldig intakegesprek plaats met de deelnemers en hun ouder(s) of verzorger(s). Als lezers iemand kennen die graag zou willen meedoen aan dit project, kunnen zij hem of haar aanmelden via www.surfproject.nl.

Vrijwilliger worden
Bent u een gepassioneerde surfer of zou u het leuk vinden om een deelnemer te begeleiden in het water? Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.surfproject.nl. In april beginnen de trainingen, dus het is zaak om op korte termijn te beslissen.