Afbeelding
Foto: Shutterstock

RAD presenteert eerste resultaten nieuw afvalbeleid

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen vrijdag 1 april was het precies één jaar geleden dat op Goeree-Overflakkee de huis aan huis inzameling van plastic verpakkingsafval, drankenkartons en blik (PMD) is geïntroduceerd. De inzamelresultaten van 2021 zijn volgens de gemeente boven verwachting. 

“In 2020 werd slechts 50 ton per maand gescheiden PMD ingezameld. Vanaf het moment van de introductie van de huisinzameling nam deze hoeveelheid toe tot maar liefst 120 ton per maand. Met de start van Goed Scheiden Loont per 1 januari 2022 wordt per maand zelfs 140 ton PMD gescheiden ingezameld. Ten opzichte van 2020 is dat dus een stijging van 180 procent. Dit zal ongetwijfeld gevolg zijn van het feit dat het voor een modaal huishouden onbetaalbaar is om nog restafval in de maximaal mogelijke frequentie aan te bieden en dat scheiden een iets minder gepeperde rekening oplevert.” 

Een betere scheiding is volgens de gemeente ook merkbaar in een afname van het restafval. “In 2020 werd nog gemiddeld 1.000 ton per maand restafval ingezameld. Vanaf april 2021 nam deze hoeveelheid met 25 procent af naar gemiddeld 750 ton restafval per maand. Vanaf 1 januari 2022 kelderde de hoeveelheid restafval zelfs tot slechts 400 ton te verbranden restafval per maand.”

Misbruik containers

Op verschillende locaties binnen de gemeente stonden verzamelcontainers voor het PMD. Deze containers zijn blijven staan, maar een aandachtspunt blijft het verkeerd gebruik van deze containers, aldus de gemeente. “Het komt voor dat in deze containers verkeerd afval wordt gegooid. Ook komt het op een aantal plekken voor dat er afval naast de container wordt gezet. Vervolgens moet dit door de gemeente of de RAD apart worden opgeruimd. Dit zorgt voor hogere kosten voor de gemeenschap. Het gebruik van de PMD-verzamelcontainers zal later dit jaar worden geëvalueerd.”

De RAD verstrekt via supermarkten en andere distributiepunten de speciale PMD-zakken. “Met deze zakken kunnen de bewoners eenvoudig het PMD gescheiden aanbieden. Het PMD wordt elke twee weken ingezameld. Om het aanbieden te vergemakkelijken en en het wegwaaien van de zakken te voorkomen, zijn zogenaamde kroonringen bevestigd aan (lantaarn)palen. Inwoners kunnen de dag voor de juiste ophaaldag vanaf 20.00 uur de zakken aan deze kroonringen ophangen. Het eerder ophangen van PMD zakken is niet toegestaan.” In de beginperiode van de inzameling zorgde dit in een aantal situaties voor overlast, aldus de gemeente. “Maar dankzij de voorlichting van de Afvalcoach en bij de notoire overtreders de inzet van BOA’s (forse boetes) is deze overlast teruggedrongen.” 

Overigens gaat het ook nu nog regelmatig ‘mis’, bijvoorbeeld als er een harde wind staat. Dan vliegt het plastic afval soms nog door de straat, zoals gisteren (maandag) weer op verschillende plekken op het eiland. En afgelopen zondagochtend lag de inhoud van een PMD-zak verspreid over het Zandpad in Middelharnis; het gevolg van een te vroeg opgehangen PMD-zak, vermoedelijk in combinatie met baldadige jeugd.