Afbeelding
Foto:

Tien jaar Kringloop ’t Pakhuus

MIDDELHARNIS - Vrijdag 1 april is het precies tien jaar geleden dat Kringloop ’t Pakhuus de deuren opende. De mensen van deze kringloopwinkel hebben vanwege het jubileum in de maand april een leuke actie voor oud en jong.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Ruim tien jaar geleden kwam een aantal mensen van de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Middelharnis op het idee om een kringloopwinkel te beginnen. Toen het plan in 2012 gerealiseerd kon worden was de winkel -toen nog ’t Pakhuusje geheten- één van de eerste kringloopwinkels op het eiland. Ondertussen zijn er meerdere kringloopwinkels op het eiland opgericht maar ’t Pakhuus aan de Molenweg in Middelharnis heeft haar plaats bewezen in de afgelopen tien jaar.

Peet Kalle is al van het begin betrokken bij de kringloopwinkel. Zij vertelt dat de eerste anderhalf jaar van het bestaan ’t Pakhuusje onderdak vond in Sommelsdijk in een loods van de firma Van Lint. Later vertrok men naar het huidige pand aan de Molenweg, gelegen tegenover de Lidl. Dit ruime pand wordt gehuurd van een ander bedrijf en biedt alle ruimte voor de activiteiten van ’t Pakhuus. De opbrengst van de verkoop van de spullen is bestemd voor de kerk van de Gereformeerde Gemeente, bijzondere noden en voor het werk van de familie Maliepaard die voor de MAF werkt in Oeganda.

De dames die de leiding hebben bij ’t Pakhuus verzekeren dat de verkoop goed loopt. “Ook in de coronatijd is het eigenlijk een wonder dat we zo goed hebben gedraaid want ondanks dat we twee keer een periode dicht moesten, hebben we toch nog een goede opbrengst mogen draaien”. Daardoor blijft er ieder jaar nog een mooi nettobedrag over voor de beide goede doelen. “Het is natuurlijk wel jammer dat we over de meeste artikelen 21% BTW moeten betalen, maar dit is niet anders”. Overigens behoeft er over antiek en boeken maar 9% BTW afgedragen worden.

Concurrentie

Hoewel ’t Pakhuus al lang niet meer de enige kringloopwinkel op het eiland is, hebben ze de komst van de verschillende collega’s niet als concurrentie ervaren. “We hebben allemaal ons eigen publiek en daarnaast zijn er veel mensen op zoek naar verschillende spullen en dan wordt er niet gekeken naar welke winkel ze gaan. Op verschillende punten werken we samen met de andere kringloopwinkels”.

Assortiment

Het assortiment is heel divers: boeken, meubels, kleren en tal van andere zaken zijn er te koop. “Vooral voor onze grote tweede handskledingafdeling is er altijd veel belangstelling”. In ’t Pakhuus worden regelmatig thema-tafels ingericht. “Dat is een idee van één van onze jongere vrijwilligers. De tafels worden leuk ingericht en we merken dat dit zeker de verkoop bevordert”.
Evenals de meeste kringloopwinkels wordt ook ’t Pakhuus gerund door vrijwilligers. Hoewel er momenteel een behoorlijk aantal vrijwilligers is, kan men altijd nieuwe mensen die zich in willen zetten voor de verkoop en inrichting gebruiken. Vooral jongeren en mannen zijn welkom om zich aan te melden.
’t Pakhuus heeft veel ruimte voor de verkoop tot haar beschikking. In de coronatijd heeft men een looproute in de winkel uitgezet en die zal men ook na de coronatijd handhaven omdat dit vooral de doorstroming bij de kassa bevordert.

Geen fietsen meer

Een tijdje was in ’t Pakhuus ook de Fietsenschuur van de familie Knulst gevestigd. Maar door verhuizing worden er geen fietsen meer verkocht in ’t Pakhuus. Daardoor is er nog meer ruimte gekomen om de kringloopspullen uit te stallen. Ter gelegenheid van het jubileum krijgt elke koper in de maand april een verrassing en is er ook voor de kinderen een aardigheidje.
Wie meer informatie wil over het aanleveren van goederen kan terecht op de facebookpagina van ’t Pakhuus. De openingstijden zijn: Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur; donderdag en vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur en de 1e en 3e zaterdag van de maand van 10.00 tot 15.00 uur.

Telefonisch is de winkel te bereiken via 06-43184804

Afbeelding
Afbeelding