Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zaterdag voor Pasen wordt de negende Tulpenwandeltocht gehouden

Wandelen en fietsen langs de bloeiende tulpenvelden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Nadat er twee keer vanwege corona geen Tulpenwandeltocht kon worden gehouden zijn op dit moment de voorbereidingen voor de negende editie van dit evenement in volle gang, want dit jaar is het weer mogelijk om de populaire tocht te gaan lopen of fietsen.

Door Adri van der Laan
Foto: Shutterstock

De organisatoren van de tocht hebben in het najaar van vorig jaar het draaiboek weer ter hand genomen en startten met de voorbereidingen van de tocht. Dit ondanks dat er toen nog redelijk strenge coronamaatregelen van kracht waren. “We hebben toen toch besloten om een vergunning aan te vragen voor dit feestelijke, sportieve evenement met een regionale uitstraling. Het zou wel een ‘lightversie’ worden met een beperkt aantal deelnemers en vanaf verschillende startlocaties”.

Deze wat sobere uitvoering van de tocht houdt in dat er wordt afgezien van veel festiviteiten rondom de tocht. “We hebben besloten om de route zo min mogelijk door de bebouwde kom te laten lopen en ook het bus- en taxivervoer voor de 10 km. is komen te vervallen. Ook de 40 km-afstand staat dit jaar niet op het programma”, aldus het bestuur. Men heeft ook een beperking van het aantal deelnemers ingevoerd, zo mogen er per afstand maar 250 deelnemers meedoen. Om goed overzicht te houden op het aantal inschrijvingen heeft men besloten dat de wandel- en fietsliefhebbers zich van tevoren dienen in te schrijven via www.inschrijven.nl Bij inschrijving via die site ziet men ook op welke tijd men kan starten want om een te grote toeloop in één keer te voorkomen zijn ook de starttijden gespreid.

Belangstelling

Er hebben al veel wandelaars en fietsers van de gelegenheid gebruikgemaakt om zich in te schrijven. De teller stond gisteren al op duizend aanmeldingen. Er kunnen er nog meer bij. Let er wel op dat inschrijven kan tot donderdag 14 april ’s avond 23.59 uur. Het bestuur verwacht dat er in de komende weken nog veel mensen zich zullen aanmelden. “Tot nu toe is de oudste deelnemer 83 jaar en de jongste is 7 jaar. Dus een evenement voor alle leeftijden. Verder valt het op dat 74% van de mensen die zich hebben ingeschreven vrouw is”. Deelname kost € 5,-, men krijgt hiervoor een medaille en wat lekkers bij de finish.
Zoals ieder jaar is er ook voor deze aflevering gekozen voor een goed doel. Deze keer is dat Stichting Ambulancewens Nederland. Bij inschrijving kan men ook iets extra’s overmaken voor dit doel. Momenteel is er een giften al ruim € 900,- binnen.

Routes

Ondanks de beperkingen, is het bestuur van de Tulpenwandeltocht er in geslaagd om een mooi een ‘kleurrijk’ evenement neer te zetten. Er zijn drie wandelroutes langs de tulpenvelden uitgezet. De afstanden zijn 10, 17,5 en 25 km. Daarnaast is er ook weer een fietsroute over 27 km.
Er zijn deze keer ook twee startplaatsen. De 25 en de 17,5 km wandelen starten vanaf de sportvelden van AV Flakkee en de wandeltocht over 10 km en de fietstocht van 27 km start vanaf De Staver. Onderweg zijn er onderweg natuurlijk verschillende stempelposten voor de verschillende afstanden, zoals bij het Streekmuseum (voor de fietsers), Manege Oostmoer en bij de Modelvliegclub. Ook bij de landbouwbedrijven van Wesdorp en Mastenbroek Bloembollen is een post. Op alle posten is een toiletgelegenheid.

Er zijn rondom de tocht veel vrijwilligers actief die alles in het werk zullen stellen om de tochten vlekkeloos te laten verlopen. “We zijn blij met de inzet van deze mensen en van de sponsoren. Als zij er niet waren zou het niet mogelijk zijn om een dergelijk evenement te houden”, aldus het bestuur. De eerste wandelaars -25 km- zullen op zaterdagochtend 8.00 uur kunnen starten (zie kader). Het startschot wordt gegeven door de oudste vrijwilliger: de 81-jarige Gies Barkel.

Info

De Tulpenwandeltocht zal gehouden worden op zaterdag 16 april. Inschrijven is verplicht en kan alleen via www.inschrijven.nl Daar kan men ook kiezen hoe laat men wil starten en waar de startplaatsen precies zijn. Deelname kost € 5,-. Het goede doel is Stichting Ambulance Wens.

Verdere info is te vinden op www.tulpenwandeltocht.nl of via de facebookpagina van de tocht.