Noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen maakt positieve gevoelens los in Dirksland

DIRKSLAND - “Fijn dat we even langs konden komen om er wat over te horen, en om het te zien”, aldus Sigrid Uijttewaal, een van de omwonenden die donderdagavond op de inloopavond in Elkersweide waren afgekomen. Het is een van de drie locaties in Dirksland waar Oekraïense vluchtelingen noodopvang krijgen.

Door Kees van Rixoort

De omwonenden en andere betrokkenen kregen te horen dat de eerste vluchtelingen spoedig arriveren: maandag 28 maart. Het gaat om honderdvijftig mensen. Ze komen vanuit de crisisopvang in onder andere Hellevoetsluis. “Zestig Oekraïense vrouwen en negentig kinderen vanaf vijf maanden. Er zitten ook kinderen zonder begeleiding bij”, vertelde Arno de Jonge van de gemeente Goeree-Overflakkee. “Veel vrouwen kennen elkaar. Het zijn echtgenoten van mannen die bij de politie en de douane werken. Die zijn in Oekraïne gebleven.”

Klaar voor bewoning

De eerste honderdvijftig vluchtelingen komen in De Geldershof, het voormalige woonzorgcentrum dat vlak bij Elkersweide staat. De Jonge: “Daar is heel veel gebeurd om alles klaar voor bewoning te krijgen. Tal van bedrijven – bijna allemaal uit de directe omgeving – hebben alles uit hun handen laten vallen om hier te komen helpen. Fantastisch. In anderhalve week tijd is de klus geklaard.”
Als de verbouwing in Elkersweide en in de locatie Molenzicht is afgerond, zijn ook deze twee locaties geschikt voor de noodopvang. Het is nog niet precies bekend wanneer de vluchtelingen hier hun intrek kunnen nemen en om welke aantallen het gaat. De noodopvang duurt in principe tot september.
De drie locaties in Dirksland zijn aangeboden door woningcorporatie Oost West Wonen, CuraMare en Sjaloom Zorg. De panden stonden leeg sinds de verhuizing van de bewoners naar zorgcentrum Bestenwaerd, eveneens in Dirksland.

Een veilig plekje

Tijdens de inloopavond bleek dat het initiatief om Oekraïense vluchtelingen op te vangen louter positieve gevoelens losmaakt. “Die mensen zitten in een vreselijke situatie”, zegt mevrouw Schaaf, die recht tegenover Elkersweide woont. “Je móét ze helpen.”
Ook Klaasjan en Sandra Rentes, die net een van de zestien appartementen in Elkersweide hebben bekeken, zijn positief: “Het is belangrijk dat deze mensen een veilig plekje krijgen. Mooi dat wij dat hier kunnen bieden. Het zijn verschrikkelijke omstandigheden waar ze in Oekraïne mee te maken hadden.” Arnold Uijttewaal: “Je zou niet graag met die mensen willen ruilen…”

Burgemeester Ada Grootenboer is blij met de reacties. Ze zegt dat er ook veel mensen zijn die zich aanbieden als vrijwilliger of de vluchtelingen willen voorzien van kleding, meubels en andere spullen. Vrijwilligers kunnen zich melden via Govoorelkaar. Spullen kunnen ze het beste naar de kringloop brengen. Die zorgt er vervolgens voor dat ze op de goede plek komen. “Je merkt dat er veel hulp loskomt. De solidariteit is groot en er is veel betrokkenheid”, aldus de burgemeester. “Dat is mooi, want we moeten dit met elkaar doen. Het is zo’n gigantisch probleem…”