Afbeelding

Vrouwen van Flakkee zet jubilarissen in de bloemen

DIRKSLAND - De sfeer zat er afgelopen donderdagavond goed in bij de leden van ‘Vrouwen van Flakkee’. Na bijna twee jaar konden de dames eindelijk weer bij elkaar komen voor een gezellige avond op hun vertrouwde stek, ‘De Schakel’ in Dirksland. Twee jaar is best lang en zo kon het dus gebeuren, dat er in de loop van deze tijd een groot aantal leden hun jubileum vierde, zonder dat men daar bij had stilgestaan. En dus werden er op deze eerste avond maar liefst acht dames tegelijkertijd gehuldigd. Hierbij spande mevrouw Rie van Loo de kroon met maar liefst 60 jaren lidmaatschap. Reden voor het bestuur om haar te benoemen tot erelid.

Door Mirjam Terhoeve

De vereniging werd in 1958 in Dirksland opgericht als onderdeel van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. In 1979 ging de vereniging zelfstandig door als Huisvrouwen Vereniging Dirksland en ontpopte zich in de loop der tijd tot een gezelligheidsclub, met veel uiteenlopende activiteiten. In 2015 werd de naam veranderd in Vrouwen van Flakkee. Momenteel zijn er zo’n 112 leden, die maandelijks bijeen komen in De Schakel. Helaas kon dit vanwege corona twee jaar lang niet doorgaan.

Jubilarissen

Voorzitter Lenie van Leeuwen was daarom duidelijk zeer verheugd dat er weer een bijeenkomst georganiseerd kon worden en dat de opkomst als vanouds enorm hoog was. Deze keer werd het een thema-avond en Wendy Tuns-Sala van ‘Bijzondere woorden’ was uitgenodigd om te vertellen over haar werk als uitvaartspreekster en ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Wendy begon echter niet over haar werk, maar riep, op verzoek van het bestuur, de zeer verraste jubilarissen naar voren. Aat Vroegindewei, Marlies Verhage en Hetty Tuinman (niet aanwezig) telden 25 jubileumjaren. Bij Miep Boeter, Elza Jordaan en Sieta de Blok ging het om 40 jaren. Voor al deze dames was er een prachtig boeket en ze werden persoonlijk toegesproken en bedankt. Niet alleen vanwege hun jarenlange lidmaatschap, maar ook voor hun inzet op zowel creatief, culinair, sportief of muzikaal gebied. Sommigen hadden ook jarenlang een bestuursfunctie vervuld. Dat laatste gold zeker voor Ma den Eerzamen. Zij bleek al 50 jaar lid van de vereniging en van die jaren zat ze er 40 in het bestuur, waarvan 12 jaar als voorzitter. Ze werd beloond met een mooi bloemstuk. Maar baas boven baas was mevrouw Rie van Loo met maar liefst 60 jaren lidmaatschap. Het bestuur besloot daarom haar te benoemen tot erelid.

Eigen kop en schotel

Mevrouw Van Loo was er beduusd van. De kwieke dame van 86 heeft bijna nooit een avond overgeslagen. Samen met zus Corrie is ze er altijd bij. “Toen ik lid werd, was het echt een avondje uit voor jonge dames, veelal jonge moeders uit Dirksland”, memoreert ze. “De meesten werkten niet buitenshuis, maar waren thuis bij de kinderen en die avonden waren dan een leuke afleiding. We namen een handwerkje of breiwerk mee en kletsten gezellig met elkaar. De bijeenkomsten waren toen nog in het houten gebouw van Animo. Je kon daar koffie zetten, maar de kop en schotels moesten we zelf meenemen. Ook toen al hadden we af en toe een thema-avond. Dan leerden we bijvoorbeeld een fiets repareren of we kregen tips en uitleg over technische zaken als elektra. Dan werd het nuttige met het aangename gecombineerd. Het clubje was toen nog veel kleiner dan nu en we deelden lief en leed met elkaar. Het voelde echt als familie. Later werd de vereniging steeds groter en kwamen er ook mensen uit andere dorpen bij. Maar nog steeds is het heel gezellig hoor. Ik ga altijd. Soms zie ik er weleens tegenop om van huis te gaan, maar ben achteraf altijd weer blij, dat ik ben geweest.” 

Ma den Eerzamen (73) beaamt de woorden van mevrouw Van Loo, dat er veel veranderd is, maar dat de gezelligheid is gebleven. “Heel lang was het twee keer in de maand. De ene keer gewoon gezellig onder elkaar, de andere keer een thema-avond. We hebben ontzettend veel gedaan. Creatief, informatief, maar ook feest- en toneelavonden of gourmetten met de hele club. Er was eigenlijk voor ieder wat wils. Niet voor niets hebben we een tijdlang een wachtlijst gehad voor nieuwe leden. Het jaar werd altijd afgesloten met een leuk reisje. Ook dit jaar staat dat weer op het programma.” Beide dames geven dan ook aan nog heel lang lid te willen blijven. “Zolang onze gezondheid het toelaat blijven we de avonden bezoeken”, klinkt het vastberaden.

Vanaf het nieuwe seizoen zullen de bijeenkomsten niet meer in De Schakel zijn, maar in de Melishof in Melissant. Dames van alle leeftijden en uit alle dorpen zijn van harte welkom om lid te worden. Alle informatie is te vinden op de website van de vereniging www.vrouwenvanflakkee.nl of men kan contact opnemen met secretaris Lenie Boeter via lmboeter@gmail.com.