Tweede Kamerlid Don Ceder neemt het eerste exemplaar in ontvangst (Foto: WebNL).
Tweede Kamerlid Don Ceder neemt het eerste exemplaar in ontvangst (Foto: WebNL).

Stoorvogel en Struik willen met hun boek een vloedgolf van vriendschap ontketenen

STELLENDAM – Elke man heeft een verlangen naar vriendschap. Tegelijkertijd ervaren veel mannen een vorm van verlegenheid om dit verlangen werkelijkheid te laten worden. In het boek ‘Vriendschap of je leven’ leggen Henk Stoorvogel en Pieter Struik het belang van vriendschap uit, hoe je vrienden maakt en hoe je vriendschap onderhoudt.

Het boek – met als ondertitel ‘Vrienden maken de man’ – is vers van de pers. Vorige week vrijdag was de presentatie bij WebNL, het bedrijf van Pieter Struik. Het is zijn eerste boek. Schrijfpartner Henk Stoorvogel heeft al vele titels op zijn naam staan.

Verder helpen

‘Vriendschap of je leven’ is uitgegeven door Kok Boekencentrum. Uitgever Arjen van Trigt vertelde tijdens de presentatie dat hij niet direct enthousiast was toen Stoorvogel en Struik met hun verzoek kwamen om een boek over vriendschap uit te geven. “Maar toen ze hun concept rond vriendschap kwamen pitchen, kwam dat wel binnen. Het is een concept dat vriendschap op een hoger niveau brengt. Bovendien gaven Henk en Pieter aan dat ze mannen die moeite hebben om vriendschappen aan te gaan, helpen met dit boek. Ja, dan gaat je uitgevershart harder kloppen. Mensen verder helpen, dat doen we graag.”

“Het boek is er gekomen en het is mooi geworden. Een echt mannenboek: weinig tekst en grote letters. Heel praktisch. Informerend en inspirerend. Lees het en kom erachter dat vriendschap heel belangrijk is. Laat de vloedgolf maar komen”, verwees Van Trigt naar de achterflap van het boek, waar staat dat Stoorvogel en Struik in Nederland een vloedgolf van vriendschap willen ontketenen.

Tegen eenzaamheid

Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, was naar Stellendam gekomen om het eerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen. Dit omdat hij bekendstaat om zijn strijd tegen eenzaamheid. “3,5 miljoen mensen in Nederland voelen zich eenzaam tot diep eenzaam en alleen”, zei Ceder. “De overheid doet er van alles aan, maar het is ook ongrijpbaar. De overheid kan niet vervangen wat echte vriendschappen doen. Dit boek is een daad van verzet tegen de samenleving. Ik hoop dat er veel mooie en sterke vriendschappen geboren mogen worden.”

Na de overhandiging volgde een masterclass waarin de aanwezigen zelf aan de slag gingen met het thema vriendschap. Met de piramide die aan de voet begint met kennissen en via kameraden en vrienden bovenin eindigt met boezemvrienden. En met de succesfactoren (zoals kwetsbaarheid, toewijding en gedeelde geschiedenis) en mogelijke rode vlaggen (zoals verwaarlozing, verwachting en gebrek aan transparantie).

Poetins vriend

Het thema is altijd actueel. Ook nu, zoals Pieter Struik duidelijk maakte: “Hoe zou de situatie eruitzien als Poetin een beste vriend zou hebben? Een vriend die tegen hem zou zeggen: Hoe gaat het met je, is het goed wat je doet? Dit boek is geen vis, maar een hengel. Je kunt ermee aan de slag.”

En dat kan ook met alles om ‘Vriendschap of je leven’ heen, zoals een website (www.vriendschap.nl) vol ideeën, podcasts, en cadeaus als flessen gin en kaartspelen. “Het zou mooi zijn als Nederland minder eenzaam wordt doordat we beter worden in vriendschap.”