(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Petitie verlenging verblijf vluchtelingen kleine 1200 keer ondertekend

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hou de 75 vluchtelingen op de boot in Middelharnis voorlopig op het eiland. Dat is de oproep van een petitie die vrijdagavond 25 maart online ging. De teller stond maandagavond 28 maart op 1157 ondertekeningen – naast online zijn er ook nog zo’n honderd handtekeningen op papier binnengekomen.

Door Erwin Guijt

Bijgevoegd is een brief die zowel naar de gemeente Goeree-Overflakkee als het COA is verstuurd. Daarin valt te lezen: “Wij maken ons zorgen over de vluchtelingen die gedurende de afgelopen 4 maanden tijdelijk huisvesting hebben gehad binnen onze gemeente. Als vrijwilligersgroep zijn wij betrokken en hebben inmiddels een vertrouwensband opgebouwd. Wij hebben als standpunt dat de mannen op Goeree-Overflakkee moeten blijven.”

Stabiliteit

In de brief worden daarvoor tien redenen gegeven. Een greep daaruit: allereerst is er op andere plekken in Nederland geen plaats. Daarnaast is het verblijf op de Poseidon heel positief verlopen, zo stellen de briefschrijvers. “Voor zover als bij ons bekend zijn er geen klachten (geweest). Over het algemeen zijn de omwonenden er positief over en met ze in contact geraakt. Waarbij zelfs een positief neveneffect is dat de welbekende en al jaren voortslepende (drugs)problematiek bij het Havenhoofd verdwenen is.”

Ook zijn de vluchtelingen betrokken bij diverse projecten op het eiland en zetten zich actief in voor de samenleving. Andere reden: “Bij alle spanningen die er al zijn, ook gezien wat ze meegemaakt hebben in hun eigen land en de weg hier naartoe, is het heel belangrijk dat er nu stabiliteit en positieve contacten zijn.” Die zijn er nu. “De gemeente heeft er baat bij het positieve verhaal van nu voort te zetten in plaats van af te wachten of er in de toekomst mogelijk een andere groep komt waarbij het geheel anders zou kunnen lopen.” Tenslotte willen de vluchtelingen ook zelf meehelpen met het in orde brengen van een locatie.

Een vrijwilliger stelde eerder: “Nu onze gemeente zoveel plaatsen voor vluchtelingen heeft gemaakt, hopen we dat de bekende groep daarvan gebruik mag maken. Dan hoeven zij en wij niet meer vanaf de grond te beginnen met bouwen. Het is naar om te zien dat er vooralsnog voor hen geen plaats is.” Op maandagavond, nadat het aantal handtekeningen bekend werd, reageerde een andere vrijwilligers: “We vertrouwen erop dat het college deze steunbetuiging meeneemt in haar beoordeling van het verzoek om de noodopvang te verlengen.”

Betrokkenheid

Eilanden-Nieuws vroeg de gemeente om een eerste reactie op de petitie in de inhoud daarvan. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan onder de indruk te zijn van de grote betrokkenheid van de vrijwilligers en organisaties die een petitie zijn gestart. “Het past bij de grote inzet die zij gedurende de afgelopen maanden hebben laten zien bij de noodopvang. Veel activiteiten werden door de vrijwilligers georganiseerd. Door hun inzet is de noodopvang op het Havenhoofd in Middelharnis zonder problemen verlopen. Dat waarderen wij.”

De gemeente begrijp de achtergrond en motivatie van de petitie goed. “Wij vinden ook dat er op korte termijn duidelijkheid moet komen over het toekomstige verblijf van de vluchtelingen. Dat is de verantwoordelijkheid van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In november 2021 is een duidelijke afspraak gemaakt tussen de gemeente en het COA, dat de noodopvang een maximale duur kent van vier maanden. Dat is altijd het uitgangspunt geweest. Het college van burgemeester en wethouders heeft in februari besloten om de eerste periode van twee maanden met twee maanden te verlengen. Dit ligt ook in lijn met de gesprekken bij aanvang van de noodopvang gevoerd zijn met de direct omwonenden en andere betrokken partijen.”

Vreselijke oorlog

“Met de geboden noodopvang van 75 vluchtelingen voor de periode van vier maanden heeft de gemeente Goeree-Overflakkee de verantwoordelijkheid genomen in het verlichten van een acuut landelijk knelpunt. Bij deze verantwoordelijkheid hoort ook dat de gemeente de bestuurlijke afspraken die in november 2021 gemaakt zijn, onder meer met de omwonenden en andere partijen, nakomt. De gemeente heeft oog voor het feit dat het landelijke knelpunt met de vreselijke oorlog in de Oekraïne en de opvang van de vluchtelingen uit dit land (ook op Goeree-Overflakkee) nog groter is geworden.”

“Daarom blijft de gemeente op bestuurlijk niveau met het COA in gesprek en zal de noodzaak voor duidelijkheid over de toekomstige verblijfsplaats van de vluchtelingen – ook op basis van het belangrijke signaal dat met de petitie wordt afgegeven – daarbij met klem benadrukken.” Op het riviercruiseschip aan ’t Havenhoofd kunnen de vluchtelingen echter volgens afspraak niet blijven.

De petitie kan ondertekend worden via https://petities.nl/petitions/verleng-het-verblijf-van-75-asielzoekers-in-noodopvang-op-goeree-overflakkee?locale=nl.