Het schip Poseidon in de buitenhaven van Middelharnis (Foto: Wim van Vossen).
Het schip Poseidon in de buitenhaven van Middelharnis (Foto: Wim van Vossen).

‘Kan gemeente ‘mannen van de boot’ nog enige tijd onderdak bieden?’

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - In schriftelijke vragen aan het college van B en W heeft Mariëlle van den Berg namens de ChristenUnie-raadsfractie aandacht gevestigd op zich mogelijk wijzigende omstandigheden bij de opvang van vluchtelingen op het eiland. En dan specifiek gericht op onzekerheid rond het verblijf van de ‘mannen van de boot’. De CU wil weten of het juist is dat de boot (de Poseidon) in Middelharnis vanaf 13 april niet meer gehuurd kan worden omdat het schip dan weer zou worden ingezet voor de recreatieve vaart en het niet duidelijk is waar ‘de mannen van de boot’ dan naar toe gaan.

Door Jaap Ruizeveld                                                                                                                                                                                         

‘Heeft het college - gezien de nieuwe zorgelijke ontwikkelingen rond de opvang van vluchtelingen in Nederland - met overvolle centra en nu een extra toestroom uit Oekraïne, al overwogen te onderzoeken of een verlenging van hun verblijf op het eiland mogelijk is?, zo wil de partij weten. De ChristenUnie vraagt het college ook of zij bereid is actief mee te denken en te onderzoeken of er (tijdelijk) andere huisvesting voor de mannen mogelijk is in, bijvoorbeeld, een leegstaand pand op het eiland? Ten slotte vraagt Mariëlle van den Berg of het college kan bevestigen dat de ervaringen met genoemde groep zeer positief zijn en dat zij in plaats van overlast te veroorzaken (waar sommige mensen vooraf bang voor waren), zich juist zeer positief inzetten voor het eiland? 

Alternatieven zoeken

In een toelichting bij de schriftelijke vragen geeft de ChristenUnie o.a. aan dat het een groot probleem is om alle vluchtelingen die al in Nederland zijn of aankomen onderdak te bieden. “Met de oorlog in Oekraïne is het probleem nog groter geworden. Het is verschrikkelijk dat mensen die al zoveel meegemaakt hebben nu geen fatsoenlijke slaapplek kunnen krijgen en in tenten en sportzalen moeten slapen. En vaak keer op keer van locatie moeten verhuizen. De woningnood is hoog en de stroom vluchtelingen is groot, dit probleem zal dus niet snel opgelost kunnen worden. Daarom moet er naar alternatieven gekeken worden die eerst geen optie waren, maar nu toch beter zijn dan niets ondernemen.” 

Voorlopige oplossing?

Het is bekend dat het college heeft aangegeven dat opvang van de groep mannen voor maximaal vier maanden zou zijn. Toch pleit de CU voor een (voorlopige) gerichte oplossing voor het zich vermoedelijk aandienend probleem. Er is een groot netwerk ontstaan van vrijwilligers, die met alle liefde willen doorgaan met hun inzet. De mannen hebben veel mooie contacten opgebouwd met mensen op het eiland en hebben zich al op verschillende manieren verdienstelijk gemaakt op Goeree-Overflakkee. “Laten we deze groep, die in goede harmonie met elkaar en de omgeving samenleeft, voorlopig een veilig thuis bieden tot er weer meer ruimte komt bij het COA”, luidt de oproep van de CU-raadsfractie.