Burgemeester Grootenboer maakte de verkiezingsuitslagen bekend tijdens de uitslagenavond.
Burgemeester Grootenboer maakte de verkiezingsuitslagen bekend tijdens de uitslagenavond. Foto:

Op verzoek VVD worden alle stemmen van gemeenteraadsverkiezingen herteld

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een verrassende ontwikkeling maandagmorgen in de bijeenkomst van het centraal stembureau van de gemeente Goeree-Overflakkee. Hoewel er geen vermoeden is van onregelmatigheden of fouten, is op verzoek van de VVD besloten tot een hertelling van alle uitgebrachte stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Door Jaap Ruizeveld

De VVD diende het verzoek maandagmorgen in naar aanleiding van de toewijzing/verdeling van de laatste restzetel. Deze is woensdag 16 maart voorlopig toegewezen aan de SGP die daarmee van 6 naar 7 zetels ging. Omdat er sprake is van een verschil van slechts 3 stemmen ten aanzien van de VVD is het verzoek ingebracht. De verklaring van de VVD is: ”Dat het verschil (3 stemmen) zeer klein is op een totaal van 26.293 uitgebrachte stemmen en een telfout is snel gemaakt. Wij zijn aan onze kiezers en de inwoners van het eiland verplicht aan te geven dat er 100% zekerheid is over de uitslag. Het is namelijk bepalend voor de stemverhoudingen in de gemeenteraad voor de komende vier jaar.” Na de fusie in 2013 zijn er in de gemeente Goeree-Overflakkee drie keer raadsverkiezingen gehouden. Het is voor het eerst dat om een hertelling is gevraagd. 

Er mag geen twijfel zijn

Het centraal stembureau kan besluiten tot een hertelling, als er een vermoeden bestaat van onregelmatigheden. “Dat is niet aan de orde, maar het is wel belangrijk dat de uitslag en de verdeling van de zetels boven elke twijfel verheven is”, stelde burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, hoofd van het centraal stembureau. Dat betekent dat de uitslag van de verkiezingen nog niet definitief is vastgesteld. In totaal zijn er bij deze verkiezingen 41.083 stempassen uitgegeven en zijn er 26.293 stemmen uitgebracht. Dat maakt het opkomstpercentage 64 procent. Alle stemmen worden nu opnieuw geteld. Zowel de stemmen van het vervroegd stemmen op maandag en dinsdag als de uitgebrachte stemmen in de 24 stembureaus van woensdag 16 maart.

Verdeling restzetels

De verdeling van de restzetels vindt plaats volgens een vooraf vastgestelde methode. Het aantal stemmen voor elke partij wordt gedeeld door het aantal behaalde volle zetels plus 1. De partij die zo uitkomt op het grootste aantal stemmen per zetel (grootste gemiddelde) krijgt de restzetel toegewezen. Het gaat in dit geval om de laatste verdeelde restzetel, die is toegewezen aan de SGP. Het verschil was slechts 3 stemmen met de VVD.

Hertelling

De hertelling vindt vandaag, dinsdag 22 maart, plaats in het Prieel van De Staver in Sommelsdijk, vanaf 08.00 uur. De hertelling is openbaar te volgen, maar de tellers werken geconcentreerd en kunnen bij het tellen niet gestoord worden. De zitting van het centraal stembureau om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief vast te stellen, is vervolgens al op woensdagmiddag 23 maart om 16.00 uur in het Rondeel. Direct na deze zitting wordt de officiële uitslag openbaar gemaakt. De zitting is live online te volgen.

Groep Jan Zwerus

Nog een ander opvallend gebeuren bij de partij Groep Jan Zwerus, getalsmatig in zetelwinst succesvol bij de verkiezingen van afgelopen woensdag. De partij steeg van 1 naar 4 zetels. Op plaats 4 op de lijst staat Rita van den Nieuwendijk, die in de huidige (2018-2022) raadsperiode met een eigen zetel ABB, Algemeen Burger Belang, vertegenwoordigt. Al voor de verkiezingen gaf zij aan de overstap te maken naar de Groep Jan Zwerus. Als lijstduwer op de lijst GJZ bleek Jos de Jonge echter met rond 250 voorkeurstemmen op te schuiven naar positie 4 en dat betekent dat Rita van den Nieuwendijk haar plaats moet afstaan aan Jos de Jonge die eind deze maand (30 maart) als nieuw raadslid Groep Jan Zwerus dan zijn intrede kan maken. Voor de een teleurstellend, voor de ander een succesvolle ontwikkeling. "Dat geeft emotie, het is het politieke gebeuren" zo geeft Groep Jan Zwerus aan.