Herdenkingsconcert op vleugel en twee orgels

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 2 april, ’s avonds om 20.00 uur, hoopt Paul Kieviet in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder orgelconcert te geven.

Een concert waarop muziek is bijeengebracht van orgelcomponisten die in dit jaar 2022 “jubileren”. Onbetwist de belangrijkste van hen is César Franck (1822-1890, 200 jaar geleden geboren). Maar er zijn ook anderen. Op die manier ontstaat een uniek concert met veel afwisseling, een fraai geheel van stijlen en klankkleuren, waarbij de Erard-vleugel, het Fama-koororgel en het Leeflang-hoofdorgel alle drie worden ingeschakeld.

César Franck, de negentiende-eeuwse père angelique, zoals hij door zijn leerlingen werd genoemd, werd in 1858 organist aan de Sainte-Clothilde te Parijs. Voor altijd zijn zijn orgelwerken verweven met de eminente orgelbouwkunst van Aristide Cavaillé-Coll. Franck gaf in zijn composities precies aan hoe hij – vanuit dit orgeltype – de registraties wilde hebben. Hij was een van de allergrootste componisten voor orgel: de meest fraaie melodieën, romantische harmonie en invloeden van Bach zijn in zijn muziek tot een indrukwekkende eenheid samengevlochten. 

Centraal in dit concert staan twee grote werken van Franck, Deuxième Choral en Troisième Choral. Allebei stammen ze uit zijn laatste levensjaar, 1890. Franck schreef zijn Trois Chorals  op verzoek van de Parijse muziekuitgever Durand “in grote stijl”. Als “koraal” staat een door Franck zelf ontworpen melodie in het middelpunt van het werk; dit is de basis van het stuk. Franck toont hier een fabelachtig gevoel voor klankkleur, helemaal vanuit “zijn” orgeltype. Deze uiterst expressieve werken behoren tot de top van de orgelkunst uit de Romantiek. 

De toegang is uw gift aan de uitgang.