Afbeelding

IPSO pleit voor betere informatie voor mensen met kanker

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ruim een derde van de mensen met kanker voelt zich vaak eenzaam en niet begrepen of ervaart klachten als depressie of angst. Toch vormt psychosociale ondersteuning nog geen structureel onderdeel van de oncologische ziekenhuiszorg. Koepelorganisatie IPSO pleit voor betere informatie hierover vanuit de ziekenhuizen.

Een regelmatig bezoek aan een Centrum voor leven met en na kanker heeft een positieve impact heeft op het welzijn van mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Psychosociale ondersteuning zou daarom verankerd moeten zijn in oncologische zorg. Toch gebeurt doorverwijzing naar zo’n centrum nog te weinig.

IPSO, de koepelorganisatie van de Centra voor leven met en na kanker, onderzocht in hoeverre zorgverleners de weg kennen en verwijzen naar een van de 81 locaties in Nederland. Uitkomsten laten zien dat psychosociale zorg nog geen structureel onderdeel vormt van de oncologische ziekenhuiszorg. Slechts 10 procent van de zorgverleners geeft aan het centrum in de regio altijd te benoemen in het gesprek met de patiënt wanneer het over psychosociale zorg gaat. Sonja Robben, directeur-bestuurder van IPSO, ziet dat patiënten hierdoor een belangrijk deel van de zorg missen, dat hen kan helpen in het ziekte- en genezingsproces. “Het is in het belang van de patiënt dat hij gewezen wordt op het bestaan van de centra en dat de samenwerking tussen de formele en informele zorgverleners in de regio wordt versterkt.”

De Centra voor leven met en na kanker zijn kosteloos, zonder afspraak of verwijzing te bezoeken. “Psychosociale zorg voor mensen geraakt door kanker is onmisbaar, zeker in een samenleving waar het aantal mensen met kanker toeneemt.”

Betere kwaliteit

Recent onderzoek van Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) laat zien dat ruim een derde van de mensen met kanker zich vaak eenzaam en niet begrepen voelt of vaker klachten ervaart als depressie of angst. Juist de informele zorg vanuit een IPSO centrum heeft een positieve impact op het welzijn van deze mensen. Dit onderzoek onderstreept nogmaals waarom alles uit de kast getrokken moet worden om de psychosociale zorg vanuit een IPSO centrum te verankeren in de oncologische ziekenhuiszorg. Minder eenzaamheid, beter leren omgaan met angsten en gevolgen van de ziekte, betere psychische gezondheid en weer zingeving aan het leven zijn aspecten die door zowel mensen met kanker als zorgverleners in de oncologie worden genoemd als verbeteringen na het bezoeken van een IPSO centrum. En dit is belangrijk, want dit leidt uiteindelijk tot een betere kwaliteit van leven én minder zorggebruik van bijvoorbeeld de huisarts en geestelijke gezondheidszorg.”

Op 81 locaties in Nederland vind je Centra voor leven met en na kanker, samen hebben zij een landelijke dekking. Ruim 4500 getrainde vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de gasten van de centra. Zij zijn intrinsiek gemotiveerd en vaak ervaringsdeskundigen. De focus van een centrum ligt op kwaliteit van leven, waarbij altijd wordt uitgegaan van de behoefte van de gast. Mensen met kanker, naasten én nabestaanden kunnen zonder afspraak en zonder verwijzing o.a. bij Inloophuis de Boei terecht voor behoeftegerichte ondersteuning. 

De komende activiteiten bij de Boei zijn:

12 april: Paasbloemschikken door Dineke van Katwijk

Deze middag gaat men gezellig bloemschikken en gastvrouw Dineke verzorgt dit. Brengt u wel een mesje en een snoeischaar mee? En ook klein groen uit eigen tuin is altijd welkom! Aanvang 13.00 uur.

Om ongeveer 14.30 uur vertelt Adriana van der Velden over bewegen tijdens kanker en waarom dit een onderdeel moet zijn van het behandeltraject. Een actieve patiënt met kanker kan de chemokuren beter verdragen, heeft een betere slaapkwaliteit en zal na de behandelingen beter/sneller herstellen. 

Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden? Stuur een mail naar info@deboeigo.nl of bel 06-19721167.