Afbeelding

Lokale politieke partijen en de inzet van video's richting verkiezingen

Van topkwaliteit tot helemaal geen campagnefilmpjes

GOEREE-OVERFLAKKEE - Advertenties in de krant, interviews, verkiezingsdebatten, het zijn van oudsher de geijkte manieren voor politieke partijen om in verkiezingstijd hun standpunten onder de aandacht te brengen. Maar met de verdergaande digitalisering van de maatschappij kunnen politici niet achterblijven op sociale media, en dan met name via filmpjes. Hoe doen de lokale partijen op Goeree-Overflakkee dat eigenlijk? Reden voor Eilanden-Nieuws om eens in de campagnefilmpjes van de negen deelnemende partijen te duiken.

Om een beeld te krijgen van dit verkiezingsonderdeel, hebben we met name de website van alle partijen en de kanalen op Facebook, Twitter en Instagram bekeken. Het snelle antwoord op de vraag hoe het gesteld is met het gebruik en de kwaliteit van filmpjes, is: ‘heel wisselend’. De ene partij is er behoorlijk sterk in, andere partijen hebben filmpjes, maar kunnen op het gebied van kwaliteit nog wel stappen zetten en weer anderen laten het gebruik van videomateriaal op website en sociale mediakanalen voor wat het is. Met kwaliteit wordt in dit artikel overigens alleen beeld en geluid bedoeld. Omgevingsgeluiden (met name wind en voorbijrijdende auto’s) zijn in veel gevallen nog spelbreker. Disclaimer vooraf: de volgorde die we aanhouden bij de bespreking van de partijen, is de lijstvolgorde zoals onlangs is bepaald. 

SGP

Om maar met de deur in huis te vallen: de lokale SGP heeft haar zaakjes erg goed voor elkaar. Op de website en de ‘socials’ staan een aantal filmpjes met kandidaat-raadsleden die per thema kort en bondig uitleggen wat de partijstandpunten zijn. Verder kun je leuke vlogs van een jongedame genaamd Danielle bekijken en richtte de partij onlangs zelfs een complete studio in, waarbij zowel kandidaat-raadsleden als gasten met specifieke kennis op gebieden als woningbouw en onderwijs aan een soort talkshowtafel hun mening mochten geven. Wat met name ook opvalt, is de hoge kwaliteit van beeld en geluid.

VKGO

Die andere grote partij bij de laatste verkiezingen, VKGO, pakt het wat beeld en geluid betreft wat minder fanatiek aan. Of eigenlijk helemaal niet. De partij is zeker volop aanwezig via de genoemde traditionele kanalen en op sociale media, maar eigen filmpjes van de partij zijn niet aangetroffen.

CDA

Het CDA heeft wel een aantal filmpjes online gezet. De partij laat de bal rondgaan langs de eerste tien kandidaten op de kieslijst. Het is de bedoeling dat elke kandidaat een bal overhandigt aan iemand die zich inzet voor de lokale gemeenschap. Een leuk idee, alleen blijft onduidelijk aan wie de ballen zijn overhandigd. Een gemiste kans van de partij, die wel een aantal meer inhoudelijke filmpjes heeft gepubliceerd, waarbij kandidaten ingaan op verschillende thema’s. Beeld en geluid zijn bij het CDA over het algemeen van prima kwaliteit.

VVD

Ellen Nijssen schenkt koffie en vertelt intussen over de plannen van de VVD op Goeree-Overflakkee. Het is een van de VVD-filmpjes van de lokale afdeling, die qua beeld en geluid wel wisselend van kwaliteit zijn. De filmpjes zelf zijn een mix van ‘voor de camera’ en via ‘smartphone in selfie-stand jezelf filmen’ en uiteraard iets vertellen over de partijplannen. De partij zette afgelopen weekend Daphne Lodder (geboren in Sommelsdijk) in met een campagnefilmpje. Zij is momenteel voorzitter van de landelijke JOVD, de jongerenafdeling van de partij.

PvdA

De lokale PvdA gebruikt korte filmpjes om standpunten uit te leggen, ook komen inwoners van verschillende kernen aan het woord. De kwaliteit van de filmpjes is zeker bij filmpjes op locatie voor verbetering vatbaar. Wel moet gezegd worden dat de partij erg actief is, niet in het minst met het maken van filmpjes.

ChristenUnie

Ook de ChristenUnie kiest bij het maken van verkiezingsfilmpjes met name voor filmen op locatie. Beeld en geluid zijn prima op orde bij de CU, die inhoudelijk ook enkele thema’s uitlichten. Met name lijsttrekker Bert Tuk en nummer 2 van de lijst Marielle van den Berg zijn in beeld.

Partij van de Jongeren

De Partij van de Jongeren (PvdJ) zou als geen ander moeten weten dat hun belangrijkste doelgroep zich met name op sociale media bevindt. En dat hebben ze inderdaad goed in de gaten. Op de website staat een wat langer informatief filmpje waarin lijsttrekker Florian van der Weide de standpunten van de partij kort benoemt. Met name op Facebook is de PvdJ duidelijk aanwezig, ook met een aantal korte filmpjes, waarbij beeld en geluid prima in orde zijn. Een gemiste kans is dat de partij niet actief is op Instagram, waar ook veel jongeren te vinden zijn.

D66

Op de sociale mediakanalen van D66 zijn slechts twee ‘eigen’ filmpjes te zien, waarin beide lijsttrekkers zich voorstellen. Maarten Schutte kon het lijsttrekkerschap niet combineren met een nieuwe baan, waarna Jeffrey Verlegh het stokje overnam. De partij heeft ook het debat van vorige week woensdag in de Lely gefilmd. De kwaliteit van het materiaal kan nog wel een boost gebruiken.

Groep Jan Zwerus

Groep Jan Zwerus (GJZ) noemt zichzelf een ‘vrolijke rechtse plattelandspartij’. In de filmpjes die de partij met name via Facebook tot nu toe verspreidde, doet GJZ het aspect ‘vrolijk’ in ieder geval eer aan. De ene kandidaat stelt zich voor door een liedje te playbacken, twee andere kandidaten spelen een bordspel met ‘lokale vragen’. Het zijn luchtige filmpjes waarin kandidaten zich voorstellen, meestal inclusief politieke boodschap. Op het gebied van kwaliteit valt zeker nog winst te behalen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding