De watertoren in politiek neutrale tijden. (Foto: Ellen van den Doel)
De watertoren in politiek neutrale tijden. (Foto: Ellen van den Doel) Foto:

Dorpsraad Dirksland lijkt politiek gekleurd

VKGO projecteert politieke leus op gemeentelijk gebouw

DIRKSLAND – Lokale partij VKGO negeerde de neutraliteit van een gemeentelijk gebouw, door de leus "Stem VKGO" levensgroot op de watertoren van Dirksland te laten projecteren. Dat kwam de partij naar eigen zeggen op persoonlijk ingrijpen van de burgemeester te staan. Wat wellicht nog opmerkelijker is: de dorpsraad van Dirksland wekt sterk de indruk niet politiek neutraal te zijn.

Gert Klok en Lars Jacobusse

VKGO geeft aan dat de partij na de vorige verkiezingen werd gevraagd om posters niet meer willekeurig in de openbare ruimte te plakken. Daarom had de partij in Dirksland een alternatief bedacht. Het idee was om een aantal dagen de leus 'Stem VKGO' door middel van led-licht weer te geven op de watertoren. "Niet storend, niet vervuilend" volgens VKGO. De partij beweert dat een en ander "in goede overeenstemming met de beheerder van de verlichting van de buitenkant van het pand, de dorpsraad" gebeurd is. 

De gemeente was als eigenaar van het pand echter niet betrokken en wilde de neutraliteit van het gebouw handhaven. Vanuit de overheid bekeken, is het logisch dat men politiek neutraal wil zijn en een gemeentelijk gebouw niet als propagandabillboard voor een politieke partij gebruikt mag worden. Burgemeester Grootenboer sommeerde lijsttrekker Johan de Vos dan ook om de leus te verwijderen.

Is de Dorpsraad wel neutraal?

Wat betekent dit incident voor de positie van de dorpsraad? De raad wekt hiermee (waarschijnlijk onbedoeld) de schijn van politieke vooringenomenheid. Dat wordt nog versterkt door het feit dat een deel van het bestuur van de dorpsraad rechtsreeks is betrokken bij VKGO. Dorpsraadsleden Don Spelt en Aad van den Hoek staan tevens op de kandidatenlijst van VKGO voor de verkiezingen van 2022. John van Item is lid van de Dorpsraad en tevens bestuurslid van VKGO, evenals Don Spelt. Daarmee zijn in ieder geval drie van de zeven leden van de Dorpsraad Dirksland aantoonbaar betrokken bij VKGO.

De vraag rijst: hoe kan de dorpsraad de inwoners die niet op VKGO stemmen, vanaf nu nog geloofwaardig vertegenwoordigen? Hoe gaat men de openlijke steun aan VKGO aan inwoners en aan de gemeente uitleggen? Op die vragen had de dorpsraad bij het ter perse gaan van deze krant nog niet gereageerd. De propagandaleus is inmiddels in ieder geval verdwenen.