Afbeelding
Foto:

Verkiezingskoorts maakt zich meester van gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de laatste gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen, leek een aantal partijen nog even te willen 'scoren'. Twee moties, respectievelijk over de onderwerpen Knarrenhof (indieners CDA en PvdA) en de Nieuwe Kaart Goeree-Overflakkee (indieners VVD, ABB,VKGO, EVV en Groep Jan Zwerus), haalden afgelopen donderdag geen meerderheid.

Door Jaap Ruizeveld

Huising (CDA) gaf in een toelichting op de motie Knarrenhof aan dat een actieve groep in de kern Sommelsdijk-Middelharnis deze voorziening wil realiseren. De gemeente heeft percelen in bezit die mogelijk geschikt zouden kunnen zijn om aan deze wens voor een Knarrenhof te kunnen voldoen. Als extra argument gaf hij dat minister De Jonge een beroep heeft gedaan op gemeenten om gronden voor dit doel beschikbaar te stellen. Nog diezelfde avond presenteerde de bewindsman in Den Haag de Nationale Woon- en Bouwagenda en het programma Woningbouw. Plannen die er mede in gemeenten voor kunnen zorgen dat er tempo wordt ontwikkeld. Daarmee moet een betere beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het woningaanbod worden bereikt. 

Terug naar de raadsvergadering in het Rondeel, waar de motie-indieners CDA en PvdA aan het college steun vroegen voor het genoemde initiatief in Sommelsdijk/Middelharnis. "Ga ermee aan de slag", verwoordde Huising het in zijn betoog. "Sympathiek", klonk het vervolgens vanuit enkele fracties maar er werden snel kanttekeningen geplaatst. Een te smalle motie vond de ChristenUnie. Het moet niet voor één kern gelden, maar voor het gehele eiland. "Leg het accent niet op één type woning, maar zet het in een samenhangend beeld", stelde EVV. "Geef nu niet één partij hier een prioriteit", gaf de VVD aan. 

Geen toegevoegde waarde

Wethouder Markwat gaf in twee termijnen aan dat hij de motie overbodig vond en dat het geen toegevoegde waarde had. Er zouden al contacten zijn met de stichting Knarrenhof en de lokale partij Hof van Flakkee over het genoemde initiatief. De portefeuillehouder zag meer in integrale afwegingen en oplossingen waarin combinaties van woonvormen in beeld zijn. Alleen de indieners, gesteund door ABB en Van der Boom (SGP) stemden voor de motie, die dus werd verworpen. Het college zegde wel toe voor september met nadere raadsinformatie en locatiemogelijkheden te komen, die dan tot bredere inzet zouden kunnen worden ingevuld. 

De Nieuwe Kaart

De tweede motie betrof het onderwerp De Nieuwe Kaart van Goeree-Overflakkee. Deze motie vraagt om een openbaar beschikbare kaart, die inzicht moet geven in geplande woningbouwontwikkeling. Ellen Nijssen had deze motie (met ondersteuning) aan het eind van de ochtend op de vergaderdag ingediend en alleen al dat tijdstip schoot bij SGP (Herweijer), PvdA (Grinwis) en Pipping (CU) in het verkeerde keelgat. Waarom deze urgentie, deze haast? Er was geen tijd om nog vooraf in de fracties te overleggen, stelden genoemde partijen. Het kan toch wel even wachten? Bijkomend punt was dat de fractie EVV (Van Alphen) al enige tijd ervoor schriftelijke vragen over het item had gesteld en die waren nog steeds niet beantwoord. Desondanks bleef de motie op tafel en dat leidde in het vervolg van het debat tot kritisch scherpe woordenwisseling tussen enerzijds VVD en anderzijds de fracties SGP (Herweijer) en CDA (Huising). 

Vragen om inzicht

In de motie werd het college gevraagd voor 1 juni 2022 een actualiseerbare, openbare eilandelijke woningbouwkaart op te stellen. Dit met bijbehorende aantallen, naar het format zoals dat tot 2010 in Nederland gebruikelijk was. De kaart zou als vertrekpunt kunnen dienen bij het opstellen van een bondig eilandelijk woningbouwbeleid, inclusief gemeentelijke grondbeleid, ingebed in de gemeentelijke omgevingsvisie en omgevingsplannen. De kaart en het beleid zouden vertaald moeten worden in een uitvoeringsplan per kern (concreet: hoe, wat, waar, waarom, welk type en welke kwaliteit woningen), inclusief een tijdspad gericht op realisering van een programma van 3.250 woningen voor eind december 2030. Dat was althans de toelichting die de indieners bij de motie gaven.

Onverstandig

Wethouder Markwat gaf aan dat de woningbouwontwikkeling voor de gemeente een grote uitdaging is en dat het vinden van oplossingen complex is. Niettemin verwachtte hij voor de zomerperiode resultaten te kunnen bereiken. Informatie die hij dan in vertrouwen met de raad wil delen. Dus is het beter eerst ook het woningbehoefte-onderzoek af te wachten, aldus Markwat. De urgentie die voor de motie werd gegeven, relativeerde hij. Bovendien vond hij het onverstandig straks alle informatie op een kaart te zetten die dan openbaar toegankelijk is. Dat wekt verwachtingen, geeft prijsinfo enz. en dat moet je volgens de wethouder niet willen. De VVD bleef echter de urgentie van de motie uitdragen. 

Belangen beschadigen

Dat leidde tot de opmerking van de burgemeester dat hier bij openbaarheid de gemeentelijke belangen schade zouden kunnen oplopen. Zij stelde voor een tussenstap te maken en het voorstel van de informatietoezegging door de wethouder in een vertrouwelijke raadsbijeenkomst te kiezen. De VVD ging daar uiteindelijk schoorvoetend mee akkoord. Hendrik Herweijer (SGP) stoorde zich aan de houding van de motievertolker. "Het college is bezig oplossingen te vinden. Hier wordt een zweem van wantrouwen geuit. Dat stuit mij tegen de borst." Ellen Nijssen wilde toch stemming over de motie. Die werd met 10 stemmen voor en 15 tegen verworpen.