Afbeelding

Vluchtelingenwerk zoekt helpende handen

Algemeen

SOMMELSDIJK - Kan ik helpen? In het hele land staat de telefoon bij Vluchtelingenwerk Nederland roodgloeiend. 

De afdeling Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk krijgt dagelijks meer dan twintig mensen aan de lijn die spullen willen doneren, zich aanbieden als vrijwilliger of onderdak beschikbaar stellen. Uiteraard allemaal voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Aukje Postma, teamleider van Vluchtelingenwerk op Goeree-Overflakkee, en haar collega’s verwijzen bellers door www.nederlandvoorvluchtelingen.nl. Daar kun je je solidair verklaren met de mensen die Oekraïne ontvluchten, je aanmelden als vrijwilliger en zien wat je kunt doen als je spullen wilt doneren, huisvesting wilt aanbieden of werk hebt voor vluchtelingen. Ook is het mogelijk via deze site initiatieven te melden. Wie liever belt, kan dat doen via 020-3001414. Een ander communicatiemiddel is www.forrefugees.nl.

Wachten op een huis

Zelf kan Vluchtelingenwerk op Goeree-Overflakkee op dit moment niet veel doen voor de Oekraïense vluchtelingen. Aukje Postma legt uit waarom: “Ons werk begint als mensen een verblijfsstatus hebben en aan de gemeente Goeree-Overflakkee zijn gekoppeld voor huisvesting. Omdat er weinig woningen beschikbaar komen, moeten ze lang wachten. Wij helpen vanaf het moment dat het huurcontract is getekend. Dat kan voor de Oekraïense vluchtelingen wel even duren. We weten ook niet of ze hier blijven.” Eerder had Vluchtelingenwerk te maken met de toestroom van vluchtelingen uit Syrië en recent nog uit Afghanistan. Daarnaast kloppen er mensen aan uit landen als Jemen, Eritrea, Iran en Pakistan. Vorig jaar hielp het eilandelijke Vluchtelingenwerk 52 statushouders. Als er voldoende woningen zouden zijn geweest, waren dat er tachtig. Voor 2022 verwacht Postma een taakstelling van ongeveer negentig statushouders op Goeree-Overflakkee. Vluchtelingenwerk vangt deze mensen op in opdracht van de gemeente. De organisatie helpt juridisch en organisatorisch, speelt een rol bij de inburgering, verzorgt workshops ouderschapsondersteuning en ‘omgaan met geld’ en regelt alle mogelijke praktische zaken na de toewijzing van een huis. Denk aan de verzekeringen, waaronder de zorgverzekering, de kinderopvang, de school, de werking van DigiD en de app van de bank, maar ook het onderhouden van de tuin.

Fantastisch werk

“Alles wat met integratie te maken heeft”, vat Aukje Postma samen. “We leven in een ingewikkelde samenleving, dus de behoefte aan hulp is groot. De ondersteuning van Vluchtelingenwerk duurt anderhalf jaar.” Dat werk is grotendeels in handen van vrijwilligers. De afdeling Goeree-Overflakkee heeft er momenteel dertig. Gezien de ontwikkelingen krijgt Vluchtelingenwerk meer te doen en zijn nieuwe vrijwilligers daarom van harte welkom. “Wij hebben vrijwilligers die voedselpakketten rondbrengen, budgetcoaches en vrijwilligers die zich focussen op onderwijs. Er is grote behoefte aan mensen die vluchtelingen maatschappelijk kunnen begeleiden en tolken (Dari, Farsi, Urdu, Tigrinya).” 

“Je hebt als vrijwilliger een grote verantwoordelijkheid”, zegt teamleider Aukje Postma. “Het is fantastisch werk, dat veel voldoening geeft. En dankbaarheid. Vereisten? Je moet stevig in je schoenen staan, empathisch en geduldig zijn om mensen met een andere culturele achtergrond te leren hoe onze samenleving werkt. Het is leuk om te doen en heel belangrijk. Als onze hulp wegvalt, is dat zonder meer problematisch.”

Platgebeld

Intussen zijn de Veiligheidsregio’s bezig de noodopvang van gevluchte Oekraïners vorm te geven. Samen met de gemeenten. Op Goeree-Overflakkee zijn drie locaties beschikbaar in Dirksland. Daarnaast zijn er particuliere initiatieven om hulp te bieden. Landelijk is de coördinatie van de opvang in handen van het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk, het Leger des Heils en NLvoorElkaar. Takecarebnb verzorgt de screening en registratie van gastgezinnen. Naar de bijbehorende website www.nederlandvoorvluchtelingen.nl verwijst Vluchtelingenwerk als bellers hun hulp aanbieden. “Heel mooi dat zoveel mensen contact opnemen”, zegt Aukje Postma. “Niet alleen hier en op Schouwen-Duiveland, maar ook mijn collega’s op de Bevelanden en Walcheren worden platgebeld.” (Door Kees van Rixoort)

Wie vrijwilligerswerk wil doen voor Vluchtelingenwerk Nederland, afdeling Goeree-Overflakkee, kan contact opnemen via: 0187-487249, middelharnis@vluchtelingenwerk.nl of via de website www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland/vluchtelingenwerk-goeree-overflakkee. Meer informatie over de noodopvang op Goeree-Overflakkee: www.goeree-overflakkee.nl/noodopvang.