Afbeelding
Foto:

PvdA op bezoek bij Calando

DIRKSLAND - PvdA-fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn en raadslid Cees Grinwis bezochten afgelopen week Hospice Calando in Dirksland. Algemeen directeur/bestuurder John Kremers en toezichthouder Arend Jan van der Vlugt gaven aan de politici inzicht in de betekenis van het hospice en vertelden over de innovatieve uitbreidingsplannen.

Bij Hospice Calando (onderdeel van de Stichting Palliatieve Zorg) op ons eiland zijn ruim 60 vrijwilligers betrokken. Er wordt niet alleen totaalzorg conform het kwaliteitskader hospicezorg geboden, er is ook een palliatief consultatieteam voor zorgverleners en een divisie onderzoek en onderwijs, waarbij gestreefd wordt naar een optimale kwaliteit van leven en van sterven. Calando kampt met uitdagingen rond de opnamecapaciteit. Jaarlijks nam het hospice tussen de 80 en 90 bewoners op. Vanaf 2019 kon dit aantal niet meer worden gehaald. Ook is er het probleem dat een regulier hospice voor een deel van de zorgvragers niet geschikt is.

Op dit moment kan Calando geen plaats bieden aan bewoners die specifieke zorg nodig hebben, zoals aan bewoners met dementie of andersoortige gedragsproblematiek. Calando wil dan ook uitbreiden met "doelgroepbedden". Calando loopt hier landelijk mee voorop.

De PvdA-raadsleden waren onder de indruk van de plannen. Samenwerking met de gemeente is voortvarend. Het is gelukt een bouwkavel betaalbare grond te verwerven aan de rand van Middelharnis. Calando is afhankelijk van giften om te kunnen blijven bestaan. Zij weet zich eiland breed (financieel) gesteund door de gemeenschap en is daar dankbaar voor. De bekostiging van hospicezorg is in ons land nog niet kostendekkend geregeld. Dat moet echt anders, kreeg de PvdA te horen.