Pieter Grinwis (links) in gesprek met Gerard Sangers en Mariëlle van den Berg.
Pieter Grinwis (links) in gesprek met Gerard Sangers en Mariëlle van den Berg.

Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (CU): ‘Kijk lokaal wat mogelijk is, ga helpen’

Algemeen

DIRKSLAND – Zelfredzame burgers weten de weg wel te vinden in de wereld van toeslagen, belastingen, regelingen en bijvoorbeeld subsidies om je woning duurzaam te maken. Maar er zijn ook veel mensen die moeite hebben het systeem te doorgronden, met hun hoofd tegen de muur lopen of denken: het zal allemaal wel. Wat zou er moeten gebeuren om dat te veranderen? En hoe kan de gemeente die mensen ondersteunen? Dit soort vragen kwamen aan bod tijdens het bezoek van Tweede Kamerlid Pieter Grinwis aan Dirksland.

Afgelopen zaterdag was Grinwis op uitnodiging van de eilandelijke ChristenUnie in de Ouwe Bieb. Dit als onderdeel van de campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Het was een soort thuiswedstrijd voor het Tweede Kamerlid, want hij woont weliswaar in Den Haag, maar hij groeide op op Goeree-Overflakkee. Hij ging naar school op de Prins Maurits en in het Dirkslandse zwembad leerde hij ooit zwemmen.

In de Ouwe Bieb sprak Pieter Grinwis met de top 3 van de kieslijst waarmee de ChristenUnie tijdens de verkiezingen hoopt te scoren: Bert Tuk, Mariëlle van den Berg en Conny Pipping. Een andere belangrijke gesprekspartner was Gerard Sangers, die de ChristenUnie had uitgenodigd vanwege zijn ervaringen met leven in de bijstand. Ervaringen die Sangers ook boekstaafde in een boek dat inmiddels bijna zeshonderd keer over de toonbank ging, veel reacties losmaakte en recent een vervolg kreeg in een tweede boek.

Grinwis gaf aan dat hij in de Tweede Kamerfractie niet over het sociale domein gaat, maar dat hij er genoeg over weet vanuit zijn tijd in de gemeenteraad van Den Haag. Daar had hij als éénpitter – de ChristenUnie had één zetel – immers met alle portefeuilles te maken.

Ingewikkeld systeem
Uit de mond van Sangers, van wie hij het boek nog niet had gelezen, hoorde hij over de beeldvorming rond bijstandstrekkers – je bent een labbekakker, je ligt de hele dag op de bank en je bent te lui om te werken – en de problemen waar zij tegenaan lopen als ze willen werken. “Je bent een potentiële fraudeur”, concludeerde Grinwis, die Sangers’ verhaal “heel herkenbaar” noemde.

De toeslagen, zoals de zorgtoeslag: ook zoiets. Die kan mensen in de problemen brengen omdat ze eerst de toeslag op hun rekening ontvangen en een dag of tien later de premie moeten betalen. Het geld kan dan al uitgegeven zijn. “We hebben te maken met een ingewikkeld systeem. Eigenlijk moet het hele stelsel op de schop. In de Bijbel staat dat de mensen er niet zijn voor de regels, maar de regels voor de mensen.”

Het stelsel voortvarend veranderen, dat valt nog niet mee, zei Grinwis. “De Belastingdienst werkt met negenhonderd ICT-applicaties. Als je er één verandert, heeft dat ook gevolgen voor tal van andere.” Maar het Tweede Kamerlid had ook een tip: kijk lokaal wat er mogelijk is, ga met mensen in gesprek en lever maatwerk. Een tip die met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen natuurlijk dik in orde was, en bij de ChristenUnie niet aan dovemansoren gericht.

Wees praktisch
Een ander hot item: isoleren, je woning energiezuinig maken. Volgens Grinwis zijn er harde afspraken nodig met woningcorporaties en andere verhuurders. En woningeigenaren met een klein inkomen die afwachten of de weg in subsidieland niet weten? “Hang niet een subsidie in de ruif, maar wees praktisch en ga de wijken en de straten in. Adviseer mensen over de beste maatregelen die ze kunnen treffen, doe ze een aanbod en ontzorg ze.” En, maar daar is dan weer een verandering op landelijk niveau voor nodig, geef geen subsidie achteraf, als je de rekening eerst uit eigen zak hebt betaald, maar een voucher vooraf.

Pieter Grinwis verliet de Ouwe Bieb met een boek van Gerard Sangers, die dat had voorzien van een persoonlijke boodschap. Voor de eilandelijke ChristenUnie was het bezoek van het Tweede Kamerlid uit eigen gelederen een mooi onderdeel van de verkiezingscampagne. Mooi om te laten zien dat mensen tegen een ‘Berlijnse muur’ kunnen lopen en dat er op lokaal niveau mogelijkheden zijn om te helpen. En ook mooi om te laten zien dat er vanaf Goeree-Overflakkee een lijntje is naar de landelijke politiek, dat vice versa heel nuttig kan zijn.