(Foto: politie basisteam Haringvliet).
(Foto: politie basisteam Haringvliet).

Eunice en Franklin laten spoor van vernieling achter

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dudley was nog maar net weg toen Eunice zich vrijdag meldde, gevolgd door Franklin, die zondag over het land trok. 

De vierde en vijfde storm van het land zorgden voor veel overlast. Zo waaiden bij de Brouwersdam ruiten uit auto’s, werden daken beschadigd en raakte in Stellendam een lijnbus van de weg door de harde wind. Eerst maar het allerbelangrijkste: op Goeree-Overflakkee zijn voor zover bekend geen mensen overleden of ernstig gewond geraakt door het stormgeweld. Een van de eerste filmpjes die vrijdag massaal werden gedeeld, was er eentje vanaf de Brouwersdam. Een aantal automobilisten die hun voertuig daar hadden geparkeerd, keken gek op toen bij terugkomst alle ramen eruit waren. De combinatie stormkracht en stuifzand was helaas te machtig en zorgde voor veel schade aan zeker zes auto’s. 

Daarna volgden de meldingen elkaar in rap tempo op. De alarmlijn raakte vrijdagmiddag zelfs overbelast, waarna een NL Alert volgde met de vraag om alleen 112 te bellen bij levensbedreigende situaties en om binnen te blijven. Een vrachtwagen zich zich toch op de N215 waagde, waaide tussen Melissant en Stellendam op zijn zijkant en blokkeerde de rijbaan. Ook bij Middelharnis waaide een vrachtwagen om. De chauffeurs bleven voor zover bekend ongedeerd. Op heel veel plekken op het eiland waaiden bomen en schuttingen om en vlogen de dakpannen in het rond, die onder meer in Dirksland voor schade aan auto’s zorgden. In Sommelsdijk raakte een woning zwaar beschadigd toen het complete dak van de woning waaide.

Ook De Staver in Sommelsdijk raakte flink beschadigd tijdens de storm toen de wind ook daar vat kreeg op het dak, dat deels loskwam. Dakdelen en isolatiemateriaal vloog vervolgens alle kanten op. Om de schade te kunnen herstellen, liet SRGO vrijdag weten dat De Staver het weekend van 19 en 20 februari gesloten zou blijven. Dat betekende onder meer dat de competitiewedstrijden van VC Intermezzo zaterdag elders gespeeld moesten worden. Deze konden worden verplaatst naar sporthal De Gooye in Dirksland. Gisteren (maandag) ging De Staver weer open voor activiteiten in de sporthal. Het zwembad is vanaf woensdag 23 februari weer toegankelijk voor publiek.

Zondagavond werd aan de Vissersweg in Stellendam een bus van Connexxion van de weg de struiken in geblazen. Hierbij vielen enkele lichtgewonden. Connexxion stopte daarna met rijden. 

(Foto: Brandweer Olympia Kazerne)
(Foto: Siem Schutte)
(Foto: politie basisteam Haringvliet).