Veteranen bijeen: v.l.n.r. Van Heest, Ypelaar, v.d. Kreeke en Klepper. ( Foto: Wim van Vossen Fotografie)
Veteranen bijeen: v.l.n.r. Van Heest, Ypelaar, v.d. Kreeke en Klepper. ( Foto: Wim van Vossen Fotografie) Foto: Wim van Vossen

Saamhorigheid is leidraad binnen
Vereniging Veteranen van Flakkee

 

 

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het doel van onze vereniging is ruimte bieden aan onze veteranen op het eiland om met - noem het lotgenoten – in maandelijkse bijeenkomsten te praten over hetgeen zij mee maakten in hun diensttijd. Hetzij in oorlogssituaties of bij uitzendingen voor vredesmissies. Het bieden van een luisterend oor. Emotioneel aanvoelen dat je bij de ander herkenning ervaart. Het zijn contacten die individueel of in groepsverband van grote betekenis zijn. Het kan bijdragen aan een verwerkingsproces. Onderlinge saamhorigheid een basis geven". Dit zegt Jan Ypelaar, secretaris van de - in 2011 officieel opgerichte- Vereniging Veteranen van Flakkee, aan de vooravond van de Veteranen dag 2013 die op 22 juni in het gemeentehuis van Middelharnis wordt georganiseerd. Eind mei waren er voor deze bijeenkomst al 70 aanmeldingen ontvangen.

Door Jaap Ruizeveld

"De vereniging houdt haar samenkomsten (de 3de vrijdag van de maand) nu nog in Nieuwe Tonge, maar hoopt een vaste locatie te krijgen in de kern Middelharnis. Met het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee is contact gelegd om die mogelijkheid te onderzoeken. Op dit moment telt de vereniging bijna vijftig leden, in leeftijden tot 89 jaar. Dit ledental willen wij graag uitbreiden. Dat moet mogelijk zijn. Daarvoor is naamsbekendheid en publiciteit nodig. Daar zetten wij op in", zegt de secretaris. Uit gegevens van het Veteranen-instituut zou blijken dat er - alleen al op ons eiland - meer dan tweehonderd veteranen wonen of gewoond hebben. Aan ons de taak om invulling te geven aan de vraag: Hoe bereik je hen? Dat zou kunnen via een mailtje naar onze vereniging: janypelaar@planet.nl.

Support

"Met een groter ledental zouden wij ook meer representatief aanwezig kunnen zijn bij diverse herdenkingsbijeenkomsten. Nu moet je je in die vertegenwoordigingen beperken. Wij vinden het ook belangrijk dat de informatiedraad niet stopt. Dat jongeren - bijvoorbeeld op scholen -iets verteld wordt over gebeurtenissen waarbij onze leden, toen in hun diensttijd, betrokken waren. Wij hebben meer initiatieven die wij willen uitwerken, maar moeten ook rekening houden met onze beperkte financiële middelen. In dat verband is het fantastisch dat de Rabobank Goeree-Overflakkee ons enkele jaren een sponsorbedrag ter ondersteuning wil toekennen en dat het gemeentebestuur bekijkt of er facilitaire support verstrekt kan worden"

Acties

Tijdens een bijeenkomst in Goedereede ontmoet ik gastheer (oud-marineman) Wim Klepper (69). Hij was sergeant systeemtechnicus en diende van 1960-1978. Verder Frans van Heest (85) uit Goedereede die als infanterist vanaf eind 1947 enige tijd deel uitmaakte van de zogenoemde politionele acties die, voor wat Van Heest betrof, Nederland ondernam op Zuid-Sumatra, één van de vele (Indië / Indonesische eilanden). Verder Mart v.d. Kreeke (38) uit Goedereede, die in 1995 met een compagnie van het korps mariniers uit Doorn als Nederlanders (met de blauwe baret) werden ingezet in een VN-vredesmissie in Haïti. Met als opdracht het handhaven van orde en rust tijdens de verkiezingen. En tenslotte secretaris Jan Ypelaar (73) uit Oude Tonge. Hij was van 1959 - 1960 veertien maanden met het korps mariniers bij de ontwikkelingen rond (toen nog) Nederlands Nieuw Guinea.

Eigen verhaal

Ieder met een eigen verhaal, met eigen ervaringen en belevenissen. Veteranen zijn niet alleen ouderen. Dat is een misverstand. Een vertekend beeld. Ook jongeren maken deel uit van deze doelgroep. Hun aantal is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Immers - all over the world - zijn er Nederlandse vrouwen en mannen uitgezonden op missies. Of dat nu is in Afghanistan, op de Balkan of in landen in andere werelddelen. Alle vier deelnemers aan ons gesprek zijn gelukkig zelf niet betrokken geweest bij een direct gewapende confrontatie. Dat neemt niet weg "dat er in de omgeving af en toe flink werd geschoten". Onze veteranen delen elkaars gevoelens, bespreken actuele zaken en kunnen vrij hun mening uiten. Daarnaast is er ruimte om ook vrolijke onderwerpen aan de orde te stellen. Grappige anekdotes.

Kippen stelen

Zo vertelt Mart v.d. Kreeke dat hij op de vredesmissie in Haïti als één van de taken had om vele wachtenden in de rij ordelijk naar een stembureau te leiden. Dat lukte aardig, maar je was nog niet vertrokken of alles krioelde weer chaotisch door elkaar, zegt hij. Wim Klepper kan eindeloos vertellen over zijn belevenissen op de HM Limburg die in de zestiger jaren voor en rond de kust van Nieuw Guinea voer. Werkzaam in de machinekamer hoorde hij een aantal keren de kanonnen bulderen. Blijkbaar was er een vijandelijke activiteit waargenomen. Het leukst was echter dat Klepper als jongste dienende militair op receptie (audiëntie) mocht bij de gouverneur. Hij hield er een herinneringskruis aan over. Of het verhaal van Frans van Heest die als soldaat in Indië opdracht kreeg kippen te stelen, bestemd voor een lekker hapje voor leidinggevenden. "Mooi niet", zegt Van Heest. "Die opdracht was aan mij niet besteed".

Draaginsigne

Tenslotte de draaginsigne Veteranen. Ingesteld in 2002 door de toenmalige staatssecretaris van defensie, Van der Knaap. Het heeft de vorm van een gestileerde zwaardschede die ook de letter V vormt. " De draaginsigne is een symbool van de erkenning die de Nederlandse samenleving in toenemende mate voelt voor haar oude en jonge veteranen", schreef de staatssecretaris. "Daarnaast heeft de insigne een functie in de communicatie tussen veteranen onderling. Door een zelfde symbool weten zij ook onderling zich nadrukkelijk met elkaar verbonden", gaf Van der Knaap aan. En dat gevoel, die saamhorigheid is ook de leidraad in de Vereniging Veteranen van Flakkee.


Opbrengst Jaarmarkt

Zaterdag 25 mei werd de jaarlijkse rommelmarkt van de Hervormde kerk gehouden in de schuur van de firma Mastenbroek. De opbrengst van deze dag is ruim 13000 euro. Dit zal besteed worden aan diverse zaken binnen de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk. Daarnaast zal een diaconaal doel (opknapbeurt van een verenigingsgebouw in de Oekraïne) financieel gesteund worden.
Een dankwoord voor alle sponsoren (groot en klein) die financieel of met spullen een bijdrage hebben geleverd. Uiteraard ook dank aan alle vrijwilligers en bezoekers van de jaarmarkt die dit mede mogelijk gemaakt hebben.


Gratis loophulpmiddelen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het lenen van (loop)hulpmiddelen zoals krukken, looprek of een rollator sinds 1 januari van dit jaar niet meer vergoed. Careyn Keuzepakket en Vitaal (thuiszorgwinkel) bieden abonnees zo'n 45 artikelen, waaronder de kleine loophulpmiddelen, gratis aan. Deze kunnen geleend worden zonder vergoeding.

De hulpmiddellen zijn af te halen bij één van de Vitaal winkels of uitleenpunten. Indien het hulpmiddel te groot is om zelf mee te nemen, bezorgt Vitaal deze tegen vergoeding aan huis. Voor sommige hulpmiddelen is een indicatie nodig. Vitaal verzorgt deze indicatie. Zodra men de indicatie van Vitaal heeft ontvangen, mag men het (loop)hulpmiddel ongeacht welke zorgverzekering, gratis lenen!
Voor het overzicht van alle artikelen kijk op www.careynwinkel.nl of bel met Careyn Klantenservice (lokaal tarief) 088 - 123 99 88. Voor een overzicht van de uitleenpunten kijk op www.vitaal.nl. Neem voor vragen over de indicering contact op met Vitaal 088 - 030 0500.

/////////////////