INGEZONDEN

Geen hotel maar wonen

Woningbouwvereniging Oost West Wonen heeft, in samenwerking met de gemeente, besloten het oude gemeentehuis aan de Markt/Varkensmarkt in Goedereede te verkopen aan een belegger. In de oude school moet een twee-sterren hotel komen met 13 kamers. In het gemeentehuis een café, een winkel, de receptie en in de binnentuin een terras. Overigens had deze belegger het perceel slechts een aantal uren na levering in bezit voor hij het doorverkocht en leverde aan de mogelijke exploitant van het project.

Een ingezonden brief in EN van 8 februari jl. maakt dat wij, indieners van bezwaren tegen dit twee-sterren hotel in het historisch centrum van Goedereede, deze óók in de publiciteit willen brengen. Het gaat om bezwaren van de meeste direct om- en aanwonenden aan de Markt, Varkensmarkt en de Kerkstraat, maar ook anderen. 

Samenvatting van bezwaren

1. Er is voor Markt 7 en Varkensmarkt 6 (één kadastraal perceel) een horecabestemming aangevraagd ten behoeve van het hotel. In de Ruimtelijke Onderbouwing bij de aanvraag wordt foutief geschreven dat Markt 7 en de binnenplaats al een horecabestemming hebben. Maar op de kadastrale kaart van de Markt hebben alleen hotel restaurant de Gouden Leeuw en eetcafé ’t Sas een horecabestemming!
2. De afgelopen jaren zijn veel openbare parkeerplaatsen verdwenen (o.a. parkeerterrein naast de begraafplaats, vergunningstelsel aan de N.Z. Haven etc). De Markt is autoluw gemaakt en nu gezellig druk met wandelaars en fietsers. Een hotel vereist opnieuw openbare parkeerplaatsen, én zal (de gasten vormen immers bestemmingsverkeer) veel meer verkeer voor de Kerkstraat en de Markt betekenen.
3. Op Goeree-Overflakkee is de sluitingstijd van horeca 02.00 uur. Een horecabestemming voor een hotel en de binnentuin betekent voor direct aanwonenden onaanvaardbare (geluids) overlast. Hotel en tuin zijn een galmende klankkast waardoor je gesprekken letterlijk kunt volgen. Die overlast is niet suggestief als je, zoals bewoners van de Kerkstraat, Varkensmarkt en de Markt, direct aan die binnentuin woont.
4. Veel panden in Goedereede worden gekocht als belegging of als tweede woning. Goedereede is veel meer gebaat bij woningen voor starters en senioren: dát houdt het centrum leefbaar! Andere ingediende plannen hadden hier wel aandacht voor. Het is vreemd dat een woningbouwvereniging in plaats van woonruimte hotelkamers mogelijk maakt.

De gemeente heeft inmiddels, na kennisname van de ingediende bezwaren, erkend dat het uitgevoerde parkeeronderzoek ondeugdelijk is. Zij kwam dan ook al vóór de hoorzitting tot de conclusie dat de vergunning voor Varkensmarkt 6 níet verleend had mogen worden.  

Op 31 januari zijn de ingediende bezwaarschriften in een hoorzitting besproken. Iedereen kreeg van de commissie ruim gelegenheid zijn standpunt toe te lichten, óók de aanvragers van de vergunning. Het wachten is nu op het advies van de commissie aan de gemeente en de uiteindelijke beslissing van de gemeente over Varkensmarkt 6. De vergunning voor Markt 7 (inclusief horecabestemming) is nog niet verleend.  
Goedereede moet ‘het culturele pareltje van de kop van Goeree' blijven (Toeristische-Recreatieve Visie GO 2025).

Liesbeth Steenhuisen en Theo de Loos