INGEZONDEN:

Ouddorp Bad

Stichting 'Het Oude Nieuwland' vreest toenemende drukte en negatieve gevolgen voor de natuur bij realisering van de plannen rondom Ouddorp Bad. De stichting roept de gemeente op om de huidige situatie op waarde te schatten en te beschermen, volgens de huidige recreatievisie. 

Geachte leden van de raad, geachte leden van het college,

Naar aanleiding van berichten over de ontwikkelingen van Ouddorp Bad wil het bestuur van recreatiepark' 'Het Oude Nieuwland' ernstige zorgen uitspreken. 

Het 'Oude Nieuwland' is het oudste recreatiepark van Ouddorp en bestaat bijna honderd jaar. Op het park staan 161 privéwoningen van individuele eigenaren. Hoewel een groot deel van hen geen ingezetene is van de gemeente Goeree-Overflakkee, betalen zij wel gemeentelijke belastingen en heffingen. De eigenaren voelen zich zeer betrokken bij het wel en wee van hun geliefde Ouddorp, met zijn rust en ruimte aan de kust. 

Ons bestuur heeft kennis genomen van bezwaren van eigenaren tegen de bouwplannen op het terrein tussen ons park en de duinen. Als belangenbehartiger delen wij deze zorgen en verzoeken deze bij uw besluitvorming te betrekken. Het Oude Nieuwland wordt gekenmerkt door een rustige ligging aan de rand van het dorp, met directe toegang tot het open landschap, het beschermde natuurgebied met kwetsbare bijzondere flora en fauna, de unieke duinen, het strand en de zee. De directe verbinding hiermee maakt wonen op Het Oude Nieuwland zo speciaal. Als de nieuwbouwplannen doorgang vinden, zal Het Oude Nieuwland het waardevolle contact met de omliggende natuur verliezen. 

Na realisering van de plannen rondom Ouddorp Bad zal ons park volledig omsloten worden door bebouwing en opgaan in bewoond gebied. Dit gaat ten koste van de beleving zoals hierboven beschreven. De realisering van het bouwplan zal leiden tot grotere verkeers- en parkeerdruk, aanzienlijk meer personenverkeer. Ook zal dit leiden tot een toename van het gebruik van het landschap, de dorpskern, de voorzieningen en grote drukte op de wegen. Dit heeft onherroepelijk negatieve gevolgen op het natuurgebied. Dit druist in tegen uw eigen recreatievisie. Er zijn genoeg voorbeelden van badplaatsen waar het onaangenaam wonen en recreëren is vanwege de toegenomen drukte veroorzaakt door ondoordachte bouwplannen en gebrek aan visie. 

Wij roepen u op, bovengenoemde argumenten te betrekken bij de heroverweging van de plannen van Ouddorp Bad. Wij zouden graag zien dat de situatie als die is, door u op waarde wordt geschat en beschermd in overeenstemming met uw eigen recreatievisie. 

Met vriendelijke groet,

de heer A.C. Schoonen,
waarnemend voorzitter stichting "Het Oude Nieuwland"