Afbeelding

Politie

De gemeenteraad heeft geen directe invloed op de politie, want de politie wordt niet aangestuurd door de raad. Die taak ligt namelijk bij de burgemeester. Zij gaat over de openbare orde en veiligheid en heeft in dat kader overleg met de politie. De gemeenteraad bepaalt wel de kaders die leidend zijn voor het handelen van de burgemeester richting de politie. In elke gemeente is een lokale driehoek waar de burgemeester, de politiechef en de officier van justitie zitting hebben. Binnen dat overleg wordt afgestemd welke zaken prioriteiten hebben en waarop wordt ingezet.

Naast dat overleg zijn de prioriteiten van de politie ook vastgelegd in het lokale integrale veiligheidsplan. Daar is de gemeenteraad wel direct bij betrokken. Regionaal is er een politiebeleidsplan wat eens in de vier jaar wordt opgesteld. De gemeente zendt hiervoor de door de raad vastgestelde lokale prioriteiten aan de regio, die daarin worden verwerkt. Daarnaast kan de gemeenteraad bepaalde signalen uit de maatschappij opvangen, en die doorgeven aan de burgemeester. Die kan dat dan weer bespreken in het driehoeksoverleg.

Voorbeelden samenwerking: aanpak jeugdoverlast, overleg handhaving tussen politie en boa, aanpakken onveilige situaties.