Zo veranderlijk als het weer

De afgelopen dagen wisselde verschillende weersverschijnselen elkaar af. Storm Corrie, een heerlijk zonnetje en bakken aan water. Ik vond het bijzonder dat storm Corrie en alle daarbij horende waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen samen vielen met de herdenking aan de watersnoodramp van 1953.

69 jaar geleden waren de weersomstandigheden vergelijkbaar, maar kwam het onverwachts en konden er geen voorzorgsmaatregelen genomen worden. Na deze immense ramp is er hard gewerkt om een vergelijkbare ramp niet meer te laten gebeuren.

Terwijl storm Corrie langs raasde stond ik voor de klas. Elke dag tijdens de lunchpauze praten we in de klas over alledaagse dingen of gebeurtenissen. Deze dag kwam de watersnoodherdenking en storm Corrie meerdere malen naar voren. Eén van de leerlingen stak geschokt over beide onderwerpen zijn vinger op. De vraag of een ramp als deze nogmaals zou kunnen gebeuren kwam bijna angstig uit zijn mond. Natuurlijk wil je dan met volle 100 procent zeggen dat zoiets nooit meer kan gebeuren. Helaas kun je dit niet beloven. Ondersteund met afbeeldingen van de Deltawerken heb ik mijn uiterste best gedaan om hem gerust te stellen en uit te leggen dat de kans veel kleiner is. Voor de leerling was dit voldoende en zorgt het voor rust.

Wanneer de weersomstandigheden zo veranderlijk zijn, is het gedrag van de leerlingen ook onvoorspelbaar. Vaak zijn ze druk, afwezig of zelfs een beetje opstandig. Niet alleen op school merk ik dat. Bij ons thuis merk ik dit ook. Er raast dan een kleine wervelwind in huize Gierman. Soms zelfs al de dag ervoor. Een bijzonder gegeven dat gedrag zo beïnvloedbaar is door het weer. Bijvoorbeeld tijdens een opkomende storm. Gelukkig is het vaak net zo snel weer voorbij, als het kwam. 

Op naar de volgende weersverandering en dan het liefst een warmere.