Burgemeester Grootenboer verricht de loting en koppelt drie partijen aan de lijstnummering (Foto: Wim van Vossen).
Burgemeester Grootenboer verricht de loting en koppelt drie partijen aan de lijstnummering (Foto: Wim van Vossen).

Lijstnummers geloot bij Centraal Stembureau

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zorgvuldig haalde burgemeester Grootenboer-Dubbelman (voorzitter centraal stembureau) vrijdagmorgen in het Rondeel, in de openbare zitting van het Centraal Stembureau, de namen van drie partijen uit kokertjes en koppelde die aan lijstnummers voor de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart. 

Door Jaap Ruizeveld

In totaal negen partijen strijden dan om de raadszetels. Het was een loting voor rangschikking tussen de nieuwkomers D66 en Partij van de Jongeren en ook met Groep Jan Zwerus. Laatstgenoemde partij was bij de verkiezingen in 2018 toen met een blanco lijst gestart in de volksvertegenwoordiging.

De vaststelling van de kandidatenlijsten werd uiteraard nauwlettend gevolgd door de overige leden van het centraal stembureau, W. Moerkerk-Melissant (plaatsvervangend voorzitter / lid centraal stembureau) en de leden R.P. Karsbergen, A.J. van Hooff en M.G. Ammerlaan-Tanis. Het leidde uiteindelijk tot het ondertekenen van het proces-verbaal. Dit alles pas nadat was gebleken dat er geen vragen over de gevolgde procedure of bezwaren daaromtrent waren ontvangen.

Rangschikking

Daarvoor had de burgemeester de rangschikking van de partijen met hun lijstaanvoerder al aangegeven: SGP (Herweijer lijst 1 met 50 kandidaten), VKGO (De Vos lijst 2 met 36 kandidaten), CDA (Huising lijst 3 met 25 kandidaten), VVD (Nijssen lijst 4 met 28 kandidaten), lijst 5 PvdA (Eijkenduijn met 22 kandidaten) en lijst 6 ChristenUnie (Tuk met 25 kandidaten). Bij de loting werd Partij v.d. Jongeren (Florian van der Weide met 20 kandidaten) gekoppeld aan lijst 7, D66 (Jeffrey Verlegh met 10 kandidaten op de lijst) kreeg plaats 8 en Groep Jan Zwerus (met 20 kandidaten) kwam op nummer 9. In totaal zijn er 236 geregistreerde kandidaten op de 9 partijlijsten. Dat zijn er 4 minder dan bij de verkiezingen in 2018. Burgemeester Grootenboer wenste alle partijen succes bij de verkiezingen en hoopte dat inwoners gebruik zullen maken van het mooie recht om te gaan stemmen. Het document is ter inzage gelegd en eventueel reageren daarop was nog begin deze week mogelijk.