Afbeelding

Waterschap herplant bomen Zuiderlandsezeedijk

Algemeen

OUDE-TONGE – Twee-en-half jaar na de zomerstorm, waarna 120 beschadigde populieren moesten worden gekapt omdat ze een gevaar vormden voor de veiligheid, herplant waterschap Hollandse Delta 106 bomen langs de Zuiderlandsezeedijk. De overige 14 bomen worden dit najaar elders herplant.

Juli 2020 stemde het algemeen bestuur van het waterschap in met een motie van de heer Anne Mollema van partij Water Natuurlijk Hollandse Delta om de gekapte bomen ter plaatse te herplanten. Anne Mollema: “Van moties tegen kap naar beleid dat voor elke gekapte boom een nieuwe geplant moet worden. Dit resultaat van samenwerken mogen we best vieren!” Heemraad dijken, wegen en groen Henk van der Drift: “Wij willen zorgvuldig omgaan met bomen, flora en fauna in ons werkgebied. Ons groenbeleidsplan schept het kader. De te herplanten bomen hebben 16 tot 18 cm omtrek zodat er ‘direct wat staat’. Bovendien zijn bomen op deze plek belangrijk voor vleermuizen. Daarom planten we lage soorten bij de windmolens.”

Biodiversiteit
Voor meer variatie plant het waterschap verschillende soorten, namelijk appelbomen, boswilgen, elzen, grove dennen, perenbomen, veldesdoorns en zomereiken. Zo neemt het risico op boomziekten af, komen de bomen niet allemaal tegelijk aan het einde van hun levensduur en hoeft dan niet de hele rij massaal te worden gekapt. Zo wordt kaalslag voorkomen.
Hoewel het waterschap om veiligheidsredenen nooit bomen plant op een primaire dijk, worden deze 106 bomen toch geplant in de teen van de dijk. Heemraad Henk van der Drift: “De dijk is berekend op ligging aan open zeewater met getijden, maar door de Grevelingendam en de Philipsdam ligt de dijk nu aan afgedamd water.”