Björn Verheul (Koninklijke Marine) op de Open Dag in Stellendam, hier met wethouder Both, STC- docenten en bezoekers (Foto: Jaap Ruizeveld).
Björn Verheul (Koninklijke Marine) op de Open Dag in Stellendam, hier met wethouder Both, STC- docenten en bezoekers (Foto: Jaap Ruizeveld).

Koninklijke Marine sluit voor opleiding tot marine technicus aan bij STC mbo

Algemeen

STELLENDAM - Opnieuw zette het STC mbo-college Campus Zuid-West op de locatie Deltahaven in Stellendam zich in de schijnwerpers. Tijdens de succesvolle Open Dagen van vrijdag en zaterdag, waar docenten belangstellende jongeren -al dan niet vergezeld door ouders- vertelden over opleidingen gericht op procestechniek & maintenance, maritieme techniek, scheeps- en jachtbouw, visserij en zeevaart op mbo-niveau 2, 3 en 4 bleek afgelopen week dat de Koninklijke Marine met haar technische mbo-opleidingen zich hierbij aan zal sluiten. Met mogelijkheden voor de studenten om - na 2 jaar opleiding op de reguliere STC-campus - in feite al met inschrijvingen in 2024 kunnen doorstromen naar de Koninklijke Marine om daar in twee jaar de opleidingen voort te kunnen zetten richting marine-technicus.

Door Jaap Ruizeveld

Een spectaculaire ontwikkeling die aandacht op zich vestigt. Vanuit een moeilijke fase in voorbije jaren kon de STC-onderwijsinstelling op het eiland weer groeien, mede dankzij financiële support van overheid en bedrijfsleven/UFA en samenwerking met de Beroepscampus. Een eerste technisch leerjaar (met 18 studenten) ging van start. Het contact met de Koninklijke Marine is een nieuwe loot bij het uitrollen van opleidingsmogelijkheden. Niet verbazend dus dat wethouder Tea Both van de gemeente Goeree-Overflakkee zaterdagmorgen een kijkje kwam nemen op de locatie van de STC-Campus Zuid-West. Daar gaf onderwijsontwikkelaar Björn Verheul namens de Koninklijke Marine korte presentaties over de ‘doorstroomkansen’ bij de marine. Over het verwerven van een ‘gouden’ einddiploma en de keuze om daarna eventueel in het maritieme deel van defensie te blijven (inzetbaar voor alle vaartuigen) of te kiezen voor een baan aan de wal te kiezen (niet operationeel inzetbaar). Verheul wees ook op de kennismakingsdagen bij de Marine die dit eerste kwartaal 2022 in Den Helder worden gehouden. 

Goed overleg
De opleidingen/leerjaren zullen tussen het STC en de Marine in goed overleg worden ingepland en opgezet. Technisch docent Kees Jan Smit en coördinator Katja van den Hoed begeleidden zaterdagmorgen de belangstellenden bij de activiteiten. Door covid-regels waren op de Open Dagen de bedrijven in en rond de Stellendamse haven en de scheepswerven dit keer alleen met een onbemande stand aanwezig. Niettemin aan enthousiasme bij het STC ontbrak het niet, getuige één van de uitnodigingen: “Wil je een afwisselende opleiding die je snel zelfstandig maakt en leren in een omgeving waar het draait om water? Dan ben je van harte welkom bij het STC mbo-college (maritiem en techniek).”

Inroosteren
Op de campus wordt iedere week voor de studenten een aantal lesuren ingeroosterd waarop de specifieke vakken van de gekozen opleiding vanaf niveau 2 worden aangeboden. Voor procestechniek en maintenance wordt hier samengewerkt met de STC-locatie in Brielle (daar kan men dagdelen volgen in duurzame technieken zoals wind- en zonenergie en waterstof). Studenten in het eerste jaar zitten in één klas en krijgen daarnaast al een dag per week les in de richting van hun voorkeur. Na het eerste jaar kiezen de studenten dan voor een mbo-opleiding bijvoorbeeld voor zeevaart of visserij. Maar men kan ook in Rotterdam de opleiding vervolgen voor scheeps- en jachtbouw, lassen en bankwerken (maritieme techniek).