Maayke de Ridder, ontwerp Philippa Pearson
Maayke de Ridder, ontwerp Philippa Pearson Foto: Maayke de Ridder

Tuintrends 2022

Klimaatbestendige tuin steeds belangrijker

REGIO - Tuinbranche Nederland signaleert drie tuintrends voor 2022: Fresh Start, Bright and Breezy en Traditional Sentiment. Ze hebben gemeenschappelijk dat in de tuin volop aandacht is voor klimaatbestendigheid en biodiversiteit. De trends dienen als inspiratie voor het ontwerpen van een nieuwe tuin of het aanpassen van een bestaande tuin. 

De tuintrend Fresh Start laat een helder ingedeelde tuin zien met veel wit. Het ontwerp en de vormen van bijvoorbeeld meubels en accessoires zijn eenvoudig en strak. Binnen deze trend is ook veel ruimte voor (witte) bloemen en (groene) planten. Heldere kleuraccenten zoals paars versterken de uitstraling van wit. Daarnaast is er aandacht voor simpele, praktische oplossingen om efficiënt met de beschikbare vierkante meters in de tuin om te gaan. Bijen, vlinders en andere bestuivers zijn nadrukkelijk welkom in deze tuinen.

Bright and Breezy

Kenmerkend voor de tuintrend Bright and Breezy is de kleurrijke en vrolijke uitstraling. De kleurkaart bestaat uit krachtige pasteltinten afgewisseld met fellere accenten in alle vier seizoenen. In de tuin zijn verschillende hoekjes met elk een eigen functie. Een terrastafel om met familie en vrienden aan te borrelen, maar ook een plekje voor jezelf waar je even onbezorgd de boel de boel kunt laten. De tuin volgens de trend Bright and Breezy is niet strak en keurig aangeharkt. Door een deel van tegels te vervangen door gazon (of bonte bloemenborders) wordt de tuin meer klimaatbestendig. De zomerbloei is bovendien aantrekkelijk voor bestuivers.

Traditional Sentiment

De trend Traditional Sentiment geeft de tuin warmte en geborgenheid, met een sfeer geïnspireerd door de jaren 50. De tuin heeft door het gebruik van donkere, geruststellende kleuren zoals paars en bruin een nostalgische uitstraling. Toch is de tuin eigentijds door de toevoeging van grijstinten. Het gevoel van geborgenheid kan versterkt worden door klimplanten langs een muur of schutting te laten groeien. De borders zijn met smaak en aandacht aangelegd. Bijzondere planten verdienen een bijzondere plek en bloeitijden zijn op elkaar afgestemd. In deze tuinen is tevens aandacht voor een moestuin.

Groen Klimaatplein

Bij diverse tuincentra in Nederland is een Groen Klimaatplein te vinden dat ontwikkeld is door Tuinbranche Nederland in samenwerking met gemeenten en waterschappen. Bezoekers vinden er slimme producten en volop inspiratie om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Meer informatie: www.groenklimaatplein.nl.

Maayke de Ridder
Maayke de Ridder, ontwerp Darren Hawkes Landscapes.
Maayke de Ridder, ontwerp Philippa Pearson