Afbeelding

De verkiezingsstrijd is begonnen…

Algemeen

DIRKSLAND - Op 16 maart mogen we weer stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad. In de openbare ruimte is nog niet veel te zien wat lijkt op verkiezingskoorts of -strijd, maar hier en daar zijn posters gesignaleerd. Don Spelt, die op de kandidatenlijst van VKGO (Vitale Kernen Goeree-Overflakkee) staat, hing vorige week donderdag de eerste op bij Tuinder Leen (van Prooijen) in Dirksland.

Door Kees van Rixoort

Spelt (55) is een campagne begonnen om met voorkeurstemmen een zetel in de nieuwe gemeenteraad te bemachtigen. Hij staat als kandidaat nummer 9 op de VKGO-lijst. “Waarom een persoonlijke campagne? Nou, ik profileer me omdat ik denk dat ik het verschil kan maken voor de burger. Als ik in de raad kom, wil ik me eiland-breed gaan bezighouden met het sociaal domein en de veiligheid.” Spelt maakt 3,5 jaar deel uit van de steunfractie van VKGO en is sinds vorig jaar ook bestuurslid van deze lokale politieke partij.

Wat hij doet – verkiezingsposters ophangen – is niet conform het beleid van de gemeente. Voor alle ‘verkiezingsuitingen’ op of aan de weg is een vergunning verplicht en voor driehoeksborden verleent de gemeente sowieso geen vergunning.

De gemeente is geswitcht van ‘fysiek plakken’ naar ‘digitaal aanleveren’. De aangeleverde digitale posters komen vervolgens op grote borden. Vanaf ongeveer vier weken voor de verkiezingsdatum verschijnen deze borden, trotters geheten, op vijftien locaties op het eiland.

Spelt bewandelt dus zijn eigen publicitaire weg. “Op het randje van het toelaatbare”, omschrijft hij die weg. “Maar wat ik doe, mag wel omdat ik de posters niet langs wegen zet of aan gemeentelijke gebouwen hang, maar aan de binnenkant van privé-eigendommen, zoals hier naast de toegang van Tuinder Leen.”

Het kandidaat-raadslid uit Dirksland heeft vijftien grote posters laten maken en nog een stuk of twintig kleine. Daarnaast zet hij Facebook in voor zijn persoonlijke campagne.