Afbeelding

Zuidwestelijke Delta moet in 2050 als eerste delta
in de wereld voorbereid zijn op klimaatverandering

REGIO - In 2050 als eerste delta in de wereld voorbereid zijn op klimaatverandering. Dat is de ambitie van de Zuidwestelijke Delta, waar de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland onderdeel van zijn. Om deze echt te kunnen realiseren, is volgens de leden van het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta meer capaciteit nodig. Daarom committeerden ze zich onlangs aan nieuwe afspraken over de invulling van de samenwerking. In dit kader tekenden de betrokken organisaties een Bestuursovereenkomst. Namens de gemeente tekende wethouder Tea Both-Verghoeven, namens de provincie gedeputeerde Jeannette Baljeu.

De ambitie is helder: de Zuidwestelijke Delta vormt de eerste delta ter wereld die heeft uitgedacht, uitgewerkt én in gang gezet wat nodig is om in 2050 voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Jeannette Baljeu: "Het is van belang dat we nu met elkaar concreet maken welke activiteiten we gaan uitvoeren om onze ambities te realiseren. De afspraken uit deze samenwerkingsovereenkomst vormen hiervoor een goede basis. Het is een belangrijke nieuwe stap om samen echt aan de slag te gaan. Een veilige en klimaatbestendige, ecologisch veerkrachtige en economisch vitale delta blijft daarbij het hoofddoel."

In de afgelopen jaren zijn volgens de provincie al mooie resultaten geboekt. "Maar met alle nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom klimaat, zeespiegelstijging en zoetwaterbeschikbaarheid wordt de uitdaging voor onze regio alleen maar groter. Besluiten over waterveiligheid, de beschikbaarheid van zoet water, ecologie en kansen voor verdere economische ontwikkeling zijn onlosmakelijk met elkaar verweven en de komende jaren hard nodig."

De vorig jaar ontwikkelde Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta 2050 biedt inspiratie om verder aan de slag te gaan met de ambitie, aldus de provincie. "De aanpak is erop gericht om in de komende periode de verschillende perspectieven uit te werken in concrete plannen en die vast te leggen in een samenhangend en gebiedsdekkend uitvoeringsprogramma."

Concrete samenwerking in het Gebiedsoverleg is er ook tussen provincie en gemeente in het Interbestuurlijk Programma Vitaal platteland Zuidwestelijke Delta. Samen met het ministerie van LNV en partijen in de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Brabant wordt er gewerkt aan projecten voor volhoudbare landbouw, zoet watervoorziening en genieten en beleven.

"Met het oog op de toekomst werken we in verschillende gebiedspilots aan een volhoudbare landbouw en een krachtig natuurlijk systeem. Bijvoorbeeld met de zogenoemde ‘biodiversiteitsmonitor akkerbouw’: een monitorings- en beloningssysteem om duurzame prestaties in de akkerbouw te tonen en te belonen", vertelt Baljeu. "Dertig akkerbouwers verspreid over het zuidwestelijk kleigebied doen mee aan deze pilot. Hierbij wordt een set van kritische prestatie-indicatoren (KPI's) ontwikkeld. Beter presteren op deze KPI's stuurt op meer biodiversiteit, gesloten kringlopen en een duurzamer bodem- en waterbeheer."

Een aantal agrariërs werkt in dit kader ook aan het testen en verbeteren van strokenteelt. Ze worden daarbij ondersteund in de toepassing van strokenteelt op hun bedrijf. Hun ervaringen zijn van grote waarde in een kennis en leernetwerk op gewasdiversiteit. Naast strokenteelt wordt er ook gekeken of er op de Kop van Goeree verbeteringen mogelijk zijn voor het vasthouden van zoetwater. Agrariërs, Waterschap en natuurorganisaties werken hierbij samen.

Naast volhoudbare landbouw en een natuurlijk systeem, is er in de afspraken ook aandacht voor het vergroten van de biodiversiteit en een aantrekkelijk agrarisch landschap in de Zuidwestelijke Delta. Met pilots wordt actief de samenwerking gezocht. Onder andere tussen agrarische bedrijven en openbaar groen beheerders op het gebied van akkerranden en beheer van openbaar groen. Deze samenwerking versterkt de natuur, landbouw, recreatie en waterkwaliteit op het eiland.

Een ander punt dat de nodige aandacht krijgt is de combinatie van natuur en beleving. Baljeu: "Behoud en ontwikkeling van natuur en de beleving ervan zijn erg belangrijk. Door natuur en cultuur in samenhang te ontwikkelen ontstaan kansen voor de beleving van het gebied – voor bewoners en bezoekers. Voorbeeld hiervan is de recent verbrede erfgoedlijn Historisch Haringvliet, die naast Goeree-Overflakkee inmiddels ook Hoeksche Waard en Voorne-Putten beslaat."