Afbeelding
Foto: Shutterstock

Brandweer zag wel twaalf beslapen bedden in oude Rabobank Oude-Tonge

DEN HAAG/OUDE TONGE – Vastgoedman Johan den Boer gaat een forse schadeclaim bij de gemeente Goeree-Overflakkee indienen als de Raad van State hem in een conflict over arbeidsmigrantenhuisvesting in het oude Rabobankpand in Oude-Tonge in het gelijk stelt.

Jan van Ommen - Persbureau Cerberus

Want eerst legde de gemeente een dwangsom op en daarna sloot zij Den Boers pand aan de Voorstraat twee jaar af. Reden volgens de gemeente: Er logeerden in de zomer van 2018 meerdere arbeidsmigranten in het oude brandgevaarlijke bankpand. Volgens de gemeenteadvocaat was onmiddellijke sluiting en verzegeling van het pand nodig, omdat de brandweer een ernstige brandonveilige situatie aantrof. Vooral de bewoners van de zolder zouden bij brand nauwelijks een vluchtmogelijkheid hebben. Volgens Den Boer kan dat niet waar zijn, ”er overnachtten toen alleen vier bouwvakkers op de begane grond. Die waren daar omdat ik het pand wil laten verbouwen tot een koopappartementen-gebouw. Er hebben daar nooit meer dan vier mensen overnacht. Sluiting van het pand voor twee jaar was volstrekt onnodig en heeft mij heel veel geld gekost. Dat wil ik op de gemeente verhalen als ik gelijk krijg van de hoogste bestuursrechter.” 

Uit zijn duim

De raadsman van de gemeente had een iets ander verhaal. ”Nota bene in Den Boers eigen bezwaarschrift tegen een eerder opgelegde dwangsom erkende hij dat er twaalf arbeidsmigranten in het pand verbleven. Bovendien heeft Den Boer nog 15 andere panden op het eiland waar hij arbeidsmigranten huisvest,” aldus de advocaat. Een brandweerman die in 2018 bij de controle aanwezig was bevestigde dat,” wij troffen op de begane grond vier bedden en personen aan. Op de eerste verdieping en zolder ook nog eens in totaal acht beslapen bedden plus een aantal weekendtassen en persoonlijke bezittingen aan.”
Volgens Den Boer zuigt de brandweer dat uit zijn duim, ”het is allemaal begonnen in juni 2018 met een brief van de overbuurman. Die zei dat hij tientallen bedden en matrassen het pand in had zien gaan en vreesde veel overlast van de tientallen Oost-Europeanen die daar verbleven. Volgens hem waren er 15 man in dat pand bij de gemeente ingeschreven. Dat was lariekoek, de gemeente had dat zo kunnen controleren, het is haar eigen administratie. Die bedden sloeg ik daar alleen tijdelijk op en waren bedoeld voor andere panden waar ik arbeidsmigranten huisvest”.
De Raad van State stelde tijdens de zitting een groot aantal vragen aan zowel de gemeente als Den Boer en kreeg daarop vaak tegenovergestelde antwoorden. De hoogste bestuursrechter gaat er nog een zestal weken over nadenken en hakt dan een knoop door. Uitspraak volgt.