Boom

We sloten ons verblijf in ons vakantiehuis in de Bourgogne af met een dinertje in restaurant Saint-Sébastian in Nevers. Zo’n echt fin de siècle restaurant met spiegels, kaarslicht, koper en pluche. Hoewel het al 5 januari was, was het nog in kerstsfeer: een reusachtige kerstboom, getooid met een overdosis engelenhaar en besneeuwde ballen domineerde de ruimte. Vanaf 20:00 uur werd het er druk. Na het tonen van onze ‘pass sanitaire’ begeleidde een zwartgerokte ober ons over het robijnrode hoogpolige tapijt naar onze tafel en overhandigde de wijnkaart. Ondertussen veegde hij wat dennennaalden van het smetteloze damast, want we zaten naast de boom. We konden uit wel 100 soorten kiezen, in prijs variërend tussen € 695,- (een fles Usigny Grand Cru Jacques Prieur, 2010) en € 35,- (een Bouzeron, Joseph Faiveley, 2017). Makkelijk kiezen dus. Onze Jack Russell, die zich braaf onder de tafel in het pluche had gevlijd, kreeg een koperen bak water aangereikt, waar hij direct zeer uitbundig gebruik van maakte.
We begonnen met oesters, een bisque, een tussengerecht, een hoofdgerecht, daarna… Enfin, ik zal het u besparen, maar het was geweldig!
Drie uur later, wat rozig van de wijn en een digestief, vroeg ik om de rekening. Die werd ons op een verzilverd blad aangereikt. De neiging onderdrukkend uit te rekenen hoelang ik hiervoor moest werken (volgens mij doet een Fransman dat nooit), werd deze glimlachend door mij aan de nederig buigende ober voldaan. Eveneens buigend ontwaarde ik onder de boom een zich traag uitbreidende vochtplek in het nu wel erg donker opkleurende tapijt. Ik was helemaal onze Jack Russell vergeten. Onder zachte pianomuziek verlieten wij het etablissement.