Samenwerking voor sterke kottervisserij

REGIO/STELLENDAM - De PO Delta Zuid en de PO Nederlandse Vissersbond hebben de krachten gebundeld door een intensieve samenwerking aan te gaan die op termijn moet leiden tot één sterke producentenorganisatie voor de kottervisserij.

Sinds 1 januari van dit jaar worden de belangenbehartiging, dienstverlening en communicatie voor de aangesloten kottervisserijbedrijven samen opgepakt.

Dienstverlening

Door leden van de PO Delta Zuid kan er nu gebruik worden gemaakt van de dienstverlening van het team van de Nederlandse Vissersbond. Het betreft onder andere diensten zoals het aanvragen van vaarbevoegdheden, opstellen van verplichte veiligheids- en gezondheidsregels, subsidieadvies, projectmanagement en advisering over wet- en regelgeving. Op het gebied van contingentbeheer wordt intensief samengewerkt, maar vooralsnog wel als aparte PO’s.

Belangenbehartiging                                                                                                                                                 

De PO Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond trekken vanaf nu ook gezamenlijk op in verschillende dossiers zowel internationaal, nationaal als regionaal. Het betreft onder andere de vertegenwoordiging op Europees vlak in de vereniging van EU-producentenorganisaties, het Noordzee-adviescomité en in het Noordwestelijke wateren adviescomité. De samenwerking geldt ook voor de contacten met het Europarlement, de Europese Commissie en de Landbouw- en Visserijraad. Op nationaal en regionaal gebied is het een gezamenlijke vertegenwoordiging naar de Tweede- en Eerste Kamer, de politieke partijen, de Ministeries, het Bestuurlijk Platform Visserijgemeenten en Provincies. Op nationaal en regionaal gebied zullen dossiers met elkaar worden afgestemd. (Jaap Ruizeveld)