Gedenkboom voor honderdjarigen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee wil vanaf 2022 inwoners bij het bereiken van de leeftijd van honderd jaar graag een gedenkboom als cadeau aanbieden. Het college heeft recent ingestemd met een voorstel hiertoe. De uitwerking van het voorstel wordt nu ter hand genomen.

Door Jaap Ruizeveld

Als iemand in onze eilandgemeente 100 jaar wordt, krijgt hij of zij nu een brief van de Koning, een persoonlijke kaart van de burgemeester, een boeket en - op verzoek - brengt de burgemeester de felicitaties zelf langs. Het is al zo dat de gemeente de geboorteakte van 100 jaar geleden opzoekt en ingelijst overhandigt. Nu komt daar, als het voorstel is uitgewerkt, ook een boom als cadeau bij. In samenspraak met de honderdjarige en/of de familie wordt de boomsoort en de locatie bepaald en kan de boom besteld worden. Het zal over het algemeen – zo denkt de gemeente - de wens zijn om deze boom in de geboorte- of woonplaats te planten, of een locatie met een speciale herinnering.

Naambordje

Het idee is om op enkele vaste momenten met betrokkenen de bomen te planten. Daarbij moet rekening worden gehouden met het plantseizoen (oktober tot en met april). Bij de boom komt dan een bordje met naam en geboortedatum van de honderdjarige. Een optie is om een vaak gebruikte uitdrukking, spreuk of gezegde ook op het bordje te vermelden. De boom blijft van de gemeente en wordt op gemeentegrond geplaatst. Ook draagt de lokale overheid de verantwoordelijkheid voor het onderhoud. In buurgemeenten zoals Schouwen-Duiveland wordt dit boomgeschenk ook gehanteerd.