'Schouw' als voorbereiding op komende jaarwisseling

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente heeft als voorbereiding op de jaarwisseling een zogenoemde 'schouw' gedaan. Dat gebeurde samen met politie, brandweer, milieudienst DCMR en andere instanties.

"Jaarlijks zien we dat de jaarwisseling naast gezelligheid ook andere aspecten met zich meebrengt: onrust, vandalisme en vernielingen", aldus de gemeente. "Een actie om gevaarlijke situaties te voorkomen is het uitvoeren van een schouw. Eerst wordt een lijst gemaakt van zogenaamde hotspots op het eiland. Dit zijn bijvoorbeeld plaatsen waar gebouwd wordt met veel losse spullen, zoals pallets. Ervaring leert dat deze spullen uiteindelijk op een brandstapel eindigen. Vertegenwoordigers van gemeente, politie, brandweer en DCMR gaan vervolgens alle hotspots op het eiland langs. Hier zijn zo’n twintig deskundigen bij betrokken. Ter plekke bekijken ze de situatie en adviseren inwoners of bedrijven, bijvoorbeeld over het goed opbergen van materialen."

Op basis van deze schouw wordt een rapportage gemaakt met een beschrijving van de hotspots, een risicoanalyse en de afspraken die gemaakt zijn met inwoners of ondernemers. aldus de gemeente. "Een aantal dagen voor de jaarwisseling gaan de vertegenwoordigers nogmaals langs al deze locaties. Als de situatie nog niet volgens afspraak is aangepast, worden betrokkenen hierop aangesproken." 

De schouw is maar één van de acties om te zorgen voor een zo veilig mogelijke jaarwisseling, aldus de gemeente. "Hier is dus heel wat inzet mee gemoeid. Eigenlijk is het jammer dat het nodig is." Vorig jaar werd voor 100.000 euro aan schade aangericht met oud en nieuw. Daarom roept de gemeente, samen met de politie, brandweer en andere partijen, iedereen op om van oud en nieuw vooral een mooi en gezellig feest te maken. "Maak geen dingen kapot, hou je aan het vuurwerkverbod en zorg goed voor elkaar."