Afbeelding
Foto:

Snertvent

"Weet jij een rolmaat te liggen?", vraagt BJ me op een avond, als ik me net met een tijdschrift en een kop thee in een hoekje van de bank heb geïnstalleerd. Ik kijk onwillig op uit mijn niet-storen-modus en antwoord met mijn hoofd nog half bij het artikel dat ik aan het lezen ben: "In mijn bureaula ligt er één, die heb ik gisteren nog gebruikt." BJ loopt de trap op, naar mijn werkplek in de slaapkamer, maar komt even later met lege handen weer naar beneden. "Ik zie 'm niet." Met een zucht leg ik mijn blad opzij en kom overeind. "Je kijkt gewoon niet goed genoeg. Hij moet er liggen." BJ haalt zijn schouders op. "Wedden van niet?" "Oké", zeg ik, strijdlustig nu. "Wat zetten we erop?" Daar hoeft mijn man geen seconde over na te denken: "Een pan erwtensoep!" Natuurlijk, dat had ik kunnen weten. Je kunt mijn eega gerust midden in de nacht wakker maken voor een stevig bord snert. Pech voor hem, want dat feest gaat mooi niet door.

Zeker van mijn gelijk ren ik naar boven en trek triomfantelijk mijn bovenste bureaulaadje open. Helaas. Op de plek van de rolmaat vind ik alleen wat losse paperclips, een schaar en een frommelig stapeltje kassabonnen. Hoe kan dat nu? Ik weet zeker dat ik hem daar neer heb gelegd. Met hangende pootjes keer ik terug naar de woonkamer. "En?", vraagt BJ, met glimmende ogen, "hij ligt er niet, hè! Wanneer eten we erwtensoep?" Ik incasseer mijn verlies en werp hem slechts een nijdige blik toe, alvorens ik me weer in mijn tijdschrift verdiep. 

De volgende dag sprokkel ik in een niet nader te noemen supermarkt de ingrediënten voor een pan snert bij elkaar. Als ik de knolselderij en winterpeen in blokjes sta te snijden, laat ik mijn gedachten nog eens over die weddenschap gaan. Het voorstel om erwtensoep in te zetten als onderpand voor die rolmaat, kwam wel heel snel. Het zal toch niet zo zijn dat mijn waarde echtgenoot dat ding met voorbedachten rade verdonkeremaand heeft voor een pan snert? Daar zal ik waarschijnlijk nooit achter komen, dus ik kan niet anders dan hem het voordeel van de twijfel geven. Maar straks, als de soep eenmaal opstaat, keer ik het hele huis binnenstebuiten voor die rolmaat, te beginnen met mijn bureaulades. Want vinden zal ik 'm!