Help en tel de vogels deze winter

Eind januari is het weer zover: de Nationale Tuinvogeltelling. Deze telling wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Een belangrijke telling waar je zelf aan mee kunt doen, gewoon vanuit je eigen tuin of balkon. Dankzij de tuinvogeltelling komen we meer te weten hoe vogels in de winter onze tuinen bezoeken. En met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen.

Vogels trek je o.a. aan met vogelvoer. Juist in de winter wanneer het kouder wordt, kunnen kleine vogels in een koude nacht wel 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Dus extra energie helpt deze vogels de winter door. Belangrijk is dan natuurlijk wel te weten wie wat eet. Spreeuwen en merels maak je blij met krenten, rozijnen, fruitschillen en klokhuizen en allerlei soorten bessen. Je vindt ze niet snel op een voedertafel dus strooi wat op de grond en zorg dat ze beschutting hebben van een heg, struik of boom.

Ook mussen en vinken zoeken hun voedsel vooral op de grond. Het meest zie je ze onder de voedersilo of -tafel waar ze restjes oppikken onder de struiken. Hier kun je ook de vinkenfamilie aantreffen: gewone vink, putter, groenling en soms sijsjes of kepen. Heb je geluk dan zie je wellicht een goudvink of forse appelvink. Ze houden het meeste van onkruidzaden, gemend strooizaad en zonnebloempitten.

De drie kleinste vogels, winterkoninkje, roodborst en de schuwe heggenmus volgen een ander dieet. Deze vogeltjes maak je ook blij met ongekookte havermout, bessen, meelwormen, maden en larven. Strooi gewoon wat onder een heg of in een beschutte border. De hele mezenfamilie, zoals koolmees, pimpelmees en staartmees houdt van vetbollen, slingers van ongebrande en ongezouten pinda’s, zonnebloempitten en gewoon vogelstrooivoer. Spechten, boomklevers en boomkruipers en gaaien houden van zelfgemaakte vetbollen of potten vol zonnebloempitten en ongezouten pinda’s en noten. Hang deze potten op in een boom.

Benieuwd hoe je verantwoorde vogelsnacks kunt maken? Kijk eens voor inspiratie op OERRR.nl/vogelsnacks. Heb je dat lekkers gemaakt en opgehangen in je tuin dan kun je spotten welke soorten je ziet. Daarvoor kun je de tuinvogelbingo gebruiken. Die vind je ook op de website. Reken maar dat je dan goed voorbereid bent voor de echte Tuinvogeltelling op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 20 januari 2022!