Ciska Kramer op de padelbaan in Scharendijke, waar ze padelles geeft (Foto: Gertt Klok).
Ciska Kramer op de padelbaan in Scharendijke, waar ze padelles geeft (Foto: Gertt Klok).

“Padel is de ultieme breedtesport”

Kramer (43) is een bekend gezicht op de kop van het eiland en in de regionale tenniswereld. Ze runt haar eigen tennisschool en verzorgt alle lessen bij de tennisclubs in Ouddorp en Stellendam. Al was dat in eerste instantie niet helemaal haar droom. Liever was ze tennisprof geworden. In de jeugd behoorde ze al bij de top van Nederland en stroomde ze door naar de tennisschool van de bekende trainer Nick Bollettieri. “Op mijn zeventiende raakte ik geblesseerd, op mijn twintigste ben ik uiteindelijk gestopt. Ik heb een periode niet aan tennis gedacht, maar het ging toch weer kriebelen. Op een gegeven moment ben ik trainingen gaan geven en nu heb ik al vijftien jaar mijn tennisschool.” Kramer is een geboren Poortugaalse, maar voelt zich helemaal thuis in Ouddorp. “Ik kan hier goed aarden, we wonen hier met veel plezier.”

Padel, daar moest Kramer niets van hebben als tennisser. “Ik was echt anti-padel. Totdat ik het een keer speelde, toen was ik verkocht.” Nu geeft ze ook les en Kramer kan heel goed uitleggen waarom padel zo’n leuk spelletje is. “Het is een heel makkelijke en toegankelijke sport. Je hoeft geen geweldige techniek te hebben of superfit te zijn, want het is geen fysieke sport. Het gaat wel lekker snel, maar daar merk je niet zoveel van als je aan het spelen bent.”

Dynamisch

De sport wordt in een afgesloten baan gespeeld, waarbij de achterwand van glas is en de rest van de ‘kooi’ bestaat uit een stalen hekwerk. De wanden mogen tijdens het spel ook gewoon gebruikt worden om de bal over het net te krijgen. Padel wordt vooral in de variant twee tegen twee gespeeld, wat het naast snel ook heel gezellig maakt. “Je staat dan best dicht bij elkaar, wat de sport heel dynamisch maakt. Maar je kunt tegelijkertijd ook lekker kletsen, zeker als je op een wat rustiger tempo speelt. Want ook dat bepaal je helemaal zelf.”

Padel is volgens Kramer dan ook “de ultieme breedtesport”. “Iedereen kan het spelen. Jong, oud, slecht ter been, ik begeleid nu zelfs iemand in een rolstoel die padel speelt. De sport heeft een grote ‘wow-factor’ bij mensen die het voor het eerst spelen, zeker ook bij kinderen.” Kramer lacht: “Je mag de bal lekker tegen de muur slaan, dat mag thuis niet.” Maar ook voor ouderen is de sport heel geschikt. “Ik hou soms mijn hart vast als ik sommige ouderen op de tennisbaan zie staan. Dan denk ik: ga lekker padellen, dan loop je veel minder risico op schade.”

Aanvulling

Zo’n 800 padelbanen (zowel buiten als indoor) op 300 locaties, dat zijn de huidige cijfers omtrent padel in Nederland. Inwoners van Goeree-Overflakkee moeten echter nog altijd uitwijken naar bijvoorbeeld Scharendijke in Zeeland, waar Ciska Kramer les geeft. Ook op Voorne-Putten hebben verschillende clubs padelbanen aangelegd. Op het eiland liggen ze echter nog altijd niet, terwijl Kramer al sinds 2019 probeert padelbanen te realiseren. “Bij LTC Ouddorp waren we er dichtbij, maar uiteindelijk ging het helaas toch niet door. Waarom weet ik eigenlijk niet zo goed. TV Stellendam zou heel graag willen uitbreiden met padelbanen, maar zij hebben geen ruimte meer. Ook Oude-Tonge heeft interesse in padel, maar dat is eigenlijk al buiten mijn werkgebied.” Ze zou het zeker toejuichen als een club besluit de banen aan te leggen. “Ik zie dat niet als concurrentie voor mijn eigen plannen, meer als een aanvulling. Misschien kunnen we dan wel toernooitjes of een competitie organiseren.”

Want Kramer is nu namelijk van plan een stuk grond aan te kopen waarop ze zelf banen kan aanleggen. Grondaankoop en de aanleg van banen (50.000-60.000 euro per baan) kosten echter veel geld. Kramer: “Ik heb contact met verschillende investeerders, dus daar ben ik eigenlijk niet zo bang voor. Er zijn veel mensen en bedrijven die in padel willen investeren.”

Businessplan

Het grote probleem is de beschikbare grond op het eiland. “Ik heb bij de gemeente aangeklopt met de vraag of daar ruimte voor is. Dat was er eerst niet, maar nu zijn er misschien wel mogelijkheden.” Wel moet Kramer letterlijk alles zelf regelen. “Subsidie en andere vormen van financiële steun geeft de gemeente alleen aan bestaande verenigingen. Ik moet nu een compleet businessplan overhandigen en pas dan gaat de gemeente de grondprijs bepalen. Dat schijnt de gebruikelijke weg te zijn. Dus ik ben nu druk bezig met het businessplan.”

Dat klinkt gemakkelijker dan het is, geeft Kramer aan. “Het is veel werk en voor mij extra lastig omdat ik niet precies weet wat wel en niet kan en mag. Ik krijg graag per stap bevestiging dat ik op de goede weg ben, maar vanuit de gemeente blijft het in dat opzicht helaas stil.” Wat overigens niet wil zeggen dat de gemeente dwarsligt, aldus Kramer. “Ze zijn daar echt wel enthousiast over mijn idee om padelbanen te realiseren.”

Dat moeten er minimaal vier worden om tegemoet te komen aan de vraag en om de exploitatie rendabel te maken. Volgens Kramer heeft de gemeente er ook belang bij om de schouders eronder te zetten. “Zoals gezegd is deze sport niet voor een specifieke doelgroep, maar echt voor iedereen. Dan heb je als gemeente ook echt wel een maatschappelijk belang om de schouders eronder te zetten.” De Ouddorpse blijft optimistisch: “Ik praat veel met mensen en iedereen is enthousiast over de sport. Het is echt een aanvulling voor het eiland, en zeker ook voor de tennisclubs. Het ledenaantal van veel clubs in Nederland is gestegen nadat er padelbanen waren aangelegd. Die padelbanen gaan er hoe dan ook komen op Goeree-Overflakkee.”

Een potje padel met twee tegen twee (Foto: Shutterstock).