De toekomst van de N215 wordt langzaam maar zeker duidelijker

VERVOLG VAN DE VOORPAGINA

Halve eiland plat

In 2023 is het plan om met fase één te beginnen: het viaduct bij de Oudelandsedijk in combinatie met de ontsluitingsweg bij de Hertog Jan van Beierenlaan en de rotonde bij Nieuwe-Tonge. "Het grote voordeel hiervan is dat een groot deel van het werk naast de huidige weg plaatsvindt, zodat er minimale hinder is." Boele onderstreept dat laatste. "Het uitgangspunt is dat in alle projectfasen de doorgaande weg van de N215 openblijft. Dat kan ook eigenlijk niet anders, omdat je de N215 niet af kunt sluiten zonder het halve eiland plat te leggen. Dat uitgangspunt zorgt echter wel voor uitdagingen; je zult een aantal tijdelijke verleggingen moeten maken."

Fase twee is de fietstunnel bij de Molendijk van Nieuwe-Tonge. "In die fase ontkom je niet aan stremmingen, omdat je daar direct met de weg zelf aan de slag gaat. Maar de weg blijft open. Het is een flinke renovatie, dus hier hebben we gerust een halfjaar werk aan." In de derde fase van het project gaat de rotonde bij Middelharnis op de schop. "Dat zal naar verwachting rond 2025 zijn. De nieuwe rotonde moet op exact dezelfde locatie als de huidige komen. De hele fundering moet afgebroken worden, om ruimte te maken voor de fietstunnel. Ook dit zal naar verwachting minstens een halfjaar duren."

Eén nacht ijs

Het is dus nog steeds de bedoeling dat de werkzaamheden bij Nieuwe-Tonge vóór die van Middelharnis gaan. Maar is er kans dat het toch wordt omgedraaid? "Die kans is wel aanwezig ja", geeft Boele eerlijk toe. "Want bij Nieuwe-Tonge hebben we nog niet alle gronden. De mogelijke onteigeningsprocedure daarvan is een lang en bureaucratisch proces. Om het hele N215-proces niet te veel te vertragen, kúnnen we er dan voor kiezen om te beginnen bij Middelharnis. Maar ik durf niet te zeggen hoe groot die kans is, daarin zijn we afhankelijk van invloeden van buitenaf. Het zal snel duidelijk worden of dat zo is. Mocht dat het geval zijn, dan zullen we dat vanzelfsprekend communiceren."

Bij het maken van de plannen zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. "We hebben veel mensen en partijen gesproken, bij minimaal vijftig zijn we fysiek op bezoek geweest. Daar hebben we onze plannen toegelicht en hen gevraagd naar eventuele aandachtspunten. Bij partijen moet je denken aan omwonenden, bedrijven in de buurt, andere overheden, partners…" Voor de bewoners van Nieuwe-Tonge en de zuidzijde van Middelharnis komt er een inwonersavond. Het is nog niet bekend wanneer dit zal zijn, de verwachting is rond februari. Daarnaast hopen we begin januari een brief te versturen naar directe omwonenden."

Prijsstijging

Het hele traject zou in 2026 af moeten zijn. "Hoewel het project geen wettelijke eindtermijn heeft, willen we het wel snel regelen. Maar zoals bij ieder groot project is het lastig om vooraf te bepalen wanneer dit afkomt. We zijn natuurlijk afhankelijk van de grondverwerving, en ook andere projecten in de omgeving kunnen invloed hebben op de voortgang hier. Wat dat betreft zijn het hele grillige projecten, waar je van veel factoren afhankelijk bent. Er heeft al heel wat moeten gebeuren om te komen op het punt waar we nu staan."

Als het gaat over financiën verwacht Boele dat het project duurder wordt dan aanvankelijk begroot. "Het bedrag is in 2017 vastgesteld. In de tussentijd is een en ander veranderd. Zo zijn wereldwijd de prijzen op veel materialen behoorlijk gestegen. Bij dit soort projecten gaat het dan al snel over miljoenen. Hoeveel duurder het precies wordt, wordt momenteel onderzocht." Toch hoeft dat niet geen gevolgen te hebben voor de doorgang van het project. "Kijk, ik ga daar natuurlijk niet over, maar we doen er alles aan om het project doorgang te laten vinden. Er is al heel veel in geïnvesteerd, en door de omgeving is er heel veel behoefte aan. Een prijsstijging hoeft geen reden te zijn om het hele project af te blazen, al is dat uiteindelijk aan het bestuur."

Visualisaties

Over dat project gesproken, afgelopen week zijn er gloednieuwe visualisaties gemaakt over hoe de vernieuwingen rondom de N215 eruit komen te zien. Met de kanttekening dat deze afbeeldingen een indicatie zijn van de beoogde nieuwe situatie, en hieraan geen rechten kunnen worden ontleend. Sander Boele geeft per situatie een korte toelichting.